Почетна Вести ОБЕЛЕЖЕНО 100 ГОДИНА ПЕНЗИЈСКОГ СИСТЕМА У СРБИЈИ

ОБЕЛЕЖЕНО 100 ГОДИНА ПЕНЗИЈСКОГ СИСТЕМА У СРБИЈИ

143

Уз присуство 300 пензионера из свих удружења пензионера чланица Савеза пензионера Србије и 30 пензионера из синдикалних организација пензионера из целе Републике Србије, председника Републике Србије, представника владе Републике Србије, државних органа и руководства Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања Републике Србије у свечаној сали Палата „Србија“, Београд, 10.02.2023. године, пригодним скупом и уметничким програмом  обележена је стота година од прве исплате пензије у Србији.

Обраћајући се присутнима председник Републике Србије Александар Вучић, захвалио се пензионерима што су били уз државу када је било тешко, при чему је нагласио да још много тога има да се научи од пензионера и да је питање колико смо тога што су они током свог радног века зарадили и изградили успели да сачувамо до данас.

Изразио је задовољство што су са данашњим даном пензионерима исплаћене пензије увећане за 20,8% у односу на просечну пензију у 2022. години и најавио да ће убудуће пензије да прате плате и да ће сваке године бити значајно повећање пензија а да је циљ да за две године просечна пензија у Србији буде 450 евра. Председник је најавио још лепих вести за пензионере као што је могућност да се од 15.03. ове године може аплицирати за нову пензионерску картицу која ће бити у примени од 01.10. ове године и која ће свим пензионерима омогућити значајне попусте и погодности.

Ради превенције болести у 50 градова широм Србије биће формирани и доступни пензионерима здравствени пунктови у којима ће моћи брзо да се обаве дијагностички прегледи и одреди терапија.

Председник је обраћање присутнима завршио речима „да се без пензионера, њихове одговорности, озбиљности и разумевања, ништа у Србији не би могло направити нити произвести и додао да пензионери и даље раде за Србију“.

Скупу су се обратиле пензионерка Љиљана Стаменковић и студенткиња докторских студија Јелена Букарац. У уметничком програму наступили су: Светислав Буле Гонцић као модератор, дечији хор „Колибри“  и хор Удружења пензионера Града Сремске Митровице – „Сремци“.

Присути су били у могућности да у холу свечане сале обиђу промотивне штандове: РФ ПИО; РФ ЗСО; ЈП „Пошта Србије“; Банка „Поштанска Штедионица“; „Службени Гласник“; „Дунав Осигурање“; Туристичка организација Србије; Удружење бања Србије.