Почетна Вести ОСНОВАН КЊИЖЕВНИ КЛУБ ПОКРЕТА ТРЕЋЕГ ДОБА

ОСНОВАН КЊИЖЕВНИ КЛУБ ПОКРЕТА ТРЕЋЕГ ДОБА

За видљивије писано стваралаштво старијих

563

Из ризнице књижевног стваралаштва Покрета трећег доба, литерарних радова који су настајали у оквиру конкурса Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба, потекла је идеја да се оснује посебна грана овог
покрета на пољу културе, истакнуто је на Оснивачкој седници скупштине Књижевног клуба Покрета трећег доба, која је одржана 22. априла у Београду.
Подржавајући оснивање овакве организације, председник Савеза пензионера Србије, Андреја Савић, рекао је да су епидемиолошки разлози избацили у први план културу, а немали број пензионера се доказао у књижевном стваралаштву.
Председник Извршног одбора Покрета трећег доба Србије, Момчило Талијан, истакао је да је Књижевни клуб начин да се кроз организациони облик више допринесе стваралаштву старијих у књижевности.
Дајући подстрек клубу, не само у оснивању него и његовом будућем деловању, на седници су говорили Милош Јанковић, заменик председника Удружења књижевника Србије, и Видак Масловарић, члан Управе УКС. Најављена је блиска и тесна сарадња са Удружењем књижевника Србије, најстаријим и највећим удружењем српских писаца.
Једногласно је одлучено да Клуб буде основан, а за председника је проглашен Живко Кулић, сатиричар и афористичар.
Новоформирани Књижевни клуб ће кроз бројне активности да афирмише списатељско деловање старије популације: да окупља писце трећег доба, организује књижевне вечери и друге уметничке манифестације, кроз писану реч да негује и обогаћује културно наслеђе и савремено књижевно стваралаштво у Србији, објављује ауторска писана дела старијих и додељује награде и признања. Сваког тренутка на стотине пензионера пише и то писање ће сада постати видљивије. Оснивањем Књижевног клуба, Покрет трећег доба отишао је корак даље у развоју и унапређивању свог деловања.