Почетна Вести Влада примила „к знању” предлоге пензионера

Влада примила „к знању” предлоге пензионера

Јасна Петровић-Стојановић

525

У новој измени и допуни Закона о ПИО за сада нема члана који прописује да пензије не смеју да падају испод 50 одсто од просечне зараде.

Просечна мартовска пензије у Србији (према подацима ПИО фонда од априла) износи 29.378 динара. То значи да је учешће ове пензије у просечној заради за све категорије пензионера на нивоу од 46,6 одсто. Ако се узме у обзир само Фонд ПИО запослених ова просечна пензија у просечној заради учествује с 49,7 одсто, код самосталаца с 44,9, док је уобичајено најнижа код пензионера ПИО фонда пољопривредника и учествује са свега 20 процената.

Будући да још није дошло до надоградње швајцарске формуле по којој би се сваки пут када просечна пензија падне испод 50 одсто од просечне зараде оне аутоматски усклађивале и враћале на овај проценат, реално је очекивати да пензије неће достићи 50 одсто просечне плате пре првог наредног редовног усклађивања.

Да је тако потврђује и председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић. Он каже да су на упућени предлог измена и допуна Закона о ПИО чија је расправа завршена 2. априла од надлежних из владе добили одговор да су њихови предлози примљени к знању.

– У одговору за сада нема наговештаја да би пензије могле ванредно да се усклађују сваки пут када падну испод 50 одсто и то се сигурно неће мењати до краја године. Иста је ствар и када је реч о предлогу савеза да се принадлежности убудуће усклађују 70 одсто с растом зарада и 30 процената с растом инфлације, како би се обезбедило спорије смањивање учешћа пензија у односу на зараде.

Овај предлог полази од тога да су принадлежности економска, а не социјална категорија, па као таква мора да обезбеди достојанствени живот за кориснике и не би смела да падне испод одређеног параметра, наглашава он.

У јавној расправи о нацрту Закона о ПИО Савез пензионера Србије који заступа интересе пензионерске популације са више од 600.000 чланова навео је да осим побољшања садашње швајцарске формуле има и могућности враћања умањених пензија по Закону о привременом уређивању начина исплате принадлежности.

Али и то је за сада само примљено к знању како им је речено у влади.

Оно што је усвојено, а што су пензионери у потпуности подржали јесте укидање пенала за превремено пензионисање оних бивших запослених који су имали две односно пет година до пензије, а који су морали по сили закона да се пензионишу јер су им предузећа пропала или су отишла у стечај. С тим што су морали да потпишу уговор с владом да пристају на то.

У предлогу нацрта закона савез подсећа да је усклађивање принадлежности по „швајцарској формули” почело 1. јануара прошле године, те да је учешће просечног износа пензија у целој 2020. у просечној заради било ниже него у 2019. за око два одсто. Ни у једном месецу током прошле године учешће није достигло 50 одсто, већ се кретало на око 46,3 процента у јануару, до 42 у децембру 2020, што је далеко испод предвиђених 50 одсто.

Савић наводи да их одговор да су примили к знању неће обесхрабрити. Напротив, овај предлог остаје актуелан докле год се не допуни „швајцарска формула” која ће обезбедити колико толико достојан живот за 1,6 милиона најстаријих.