Почетна Вести Пензије уредне и на време

Пензије уредне и на време

ИЗВРШНИ ОДБОР САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА ВОЈВОДИНЕ

524

Након шест месеци паузе, Савез пензионера Војводине (СПВ) одржао је, 13. априла у Новом Саду, 10. седницу Извршног одбора, уз придржавање прописаних мера заштите. Састанку је, осим чланова ИО СПВ, присуствовао и проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Представљајући Извештај о раду Савеза за 2020, челник СПВ, Милан Ненадић, истакао је да су пензије у изразито неповољним условима који су владали у прошлој години, уредно и на време исплаћиване.
– Усклађивање пензија извршено је од 1. јануара 2020. у висини од 5,4 одсто у складу са швајцарском формулом и забележен је реалан раст пензија од преко три процента.
Извршена је и исплата помоћи свим пунолетним грађанима Србије, који су се благовремено пријавили, у висини од 100 евра у динарској противвредности, као и по 5.000 динара свим пензионерима у Србији. Такође, према уредби Владе Србије, исплаћиван је и новчани износ као увећање уз пензију – казао је Ненадић.

Председник СПВ је говорио и о остваривању здравствених права пензионера, њиховом економском и социјалном положају у 2020, те о рехабилитацији пензионера о трошку Фонда ПИО, у складу са Правилником о
друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО. Говорио је и о животном осигурању са допунским осигурањем ризика инвалидитета, као и о сарадњи са другим удружењима, државним органима и организацијама.
– Сарадња Савеза са Фондом ПИО и филијалама Фонда са подручја АП Војводине одвијала се успешно, тако да је СПВ са својим чланицама градским и општинским удружењима пензионера, обавио све послове предвиђене Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО – нагласио је Милан Ненадић.
Председник Савеза пензионера Србије, Андреја Савић, информисао је да је Савез у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама закона о ПИО, након јединствено заузетих ставова, изложио надлежним институцијама предлоге који су од стратешког значаја за све пензионере. Један
од њих се односи и на побољшање швајцарске формуле за усклађивање пензија.
– Ако се према статистичким подацима утврди да је износ просечне пензије пао испод 50 одсто просечне зараде без пореза и доприноса, требало би ићи на ванредно усклађивање у проценту који је потребан како би се достигло тих 50 одсто. Зато је неопходно побољшати предложену „швајцарску формулу” и Савез је за то предложио две могућности – истакао је Савић.
Он је подсетио да је Савез пензионера Косова и Метохије поново почео са радом, а позвао је и све присутне да утичу на колеге пензионере да допринесу успешној имунизацији у Србији.
На седници су усвојени сви финансијски и извештаји СПВ о раду у 2020. и планови рада за 2021. годину.