Почетна Вести Са Повереницом за заштиту равноправности о положају старије популације у Србији

Са Повереницом за заштиту равноправности о положају старије популације у Србији

539

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са председником Савеза пензионера Србије Андрејем Савићем и председником ИО Покрета Треће доба Момчилом Талијаном, са којима је разговарала о положају старијих грађана и грађанки у Србији.

Године и старосно доба један су од најчешћих основа за подношење притужби нашој институцији, као и за ускраћивање различитих права и услуга, искључивање и маргинализацију старијих особа, због чега је старење мултипликатор дискриминације, истакла је повереница и најавила Посебан извештај о положају старијих грађана и грађанки Србије, како би целокупној јавности био представљен свеобухватан преглед стања, пракса Повереника и подаци других извештаја и истраживања, и истовремено дате препоруке за унапређење јавних политика. У том смислу, Савез пензионера и организација Треће доба представљају стратешке партнере институције у будућим активностима на плану заштите, унапређења подршке и услуга, као и целокупног положаја старије популације у Србији, нагласила је Јанковић.

Челни људи репрезентантивних кровних организација које се баве питањима старијих грађана и грађанки Србије, пружили су снажну подршку повереници Јанковић и изражавају захвалност на досадашњем континураном и интензивном раду на унапређењу положаја старијих у Србији и институцији која се годинама истински залаже за бољи живот старијих. Савић и Талијан су такође указали на неопходност изградње инклузивног друштва, и навели да би национални планови и стратегије у бројним областима требало да имају приоритете везане за старење.

Заједнички је закључено да је потребан свеобухватан и континуиран рад на промоцији културе старења и квалитетних стилова живота старијих.