Почетна Вести Састанак руководства ПУПС-а и Савеза пензионера Србије

Састанак руководства ПУПС-а и Савеза пензионера Србије

1319

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић и руководство Партије састало се данас са челним људима Савеза пензионера Србије које је предводио председник проф. дрАндреја Савић.

Председник Кркобабић је изјавио да за ПУПС је веома битно да се утврди однос просечне пензије према просечној заради. Тај утврђени однос представља црвену линију, а за нас из ПУПС-а а и Савеза пензионера Србије, то је да просечна пензија не би смела да падне испод 50% односно просечне зараде.

Кркобабић је истакао да је добро што су пензије редовне и сигурне и да за њих гарантује држава, али да мора да се инсистира да сва питања у вези са пензијама буду системски решавана, пре свега начин усклађивања пензија, како би се искључила било каква арбитрарност.

Према његовим речима, вредносни став ПУПС-а је три П (пензије прате плате у јавном сектору) али и Савез пензионера Србије и ПУПС прихватају предложени начин усклађивања пензија, са модификацијом која ће бити део амандмана.

Кркобабић је навео и да је императив израда социјалних карата и да је то предуслов за дефинисање било какве озбиљне социјалне политике.

На питање новинара да ли ПУПС очекује подршку Савеза пензионера Србије на предстојећим изборима, он је казао да се то подразумева, да су Савез и ПУПС у нераскидивој симбиози и да делују за добробит свих пензионера Србије и да ПУПС не размишља о интересима који нису кључни за пензионере.

Председник Савеза пензионера Србије Андреја Савић казао је да ће посланици ПУПС-а, на предлог Савеза пензионера Србије, предложити амандмане на измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима би се модификовала формула за услађивање пензије.

Према његовим речима, Савез пензионера Србије је као репрезентативна организација пензионера Србије, подржао став државе да се висина пензије уреди на системски, предвидив начин, по тзв. швајцарској формули, која је већ примењивана у Србији од 2002. до 2005.године.

Сматрамо ипак да је потребна модификација у вези са усклађивањем и то да се 40 одсто износа пензије ускађује према расту потрошачких цена, а 60 одсто према просечној заради у реалном сектору, нагласио је Савић.

Он је навео и да је постигнута и сагласност о формирању националног тела у форми савета, које би се бавило само питањима која се односе на пензионере.

Додао је и да је постигнут консезус свих пензионерских удружења, чланица Савеза, да се пред надлежне изађе са иницијативом у вези са повраћајем умањених пензија, уз претходно утврђивање параметара попут броја пензионера којима је извршено умањење, који износи су у питању и које су могућности да се проблем реши, без угрожавања макрофинансијске стабилности државе.

Како је додао, постигнута је и сагласност у вези са повећањем износа који је на располагању за бањски опоравак пензионера и помоћ најугроженијим пензионерима, та издвајања из Републичког ПИО фонда су била 0,1 одсто, а предлог је да се то повећа на 0,2 одсто.