Почетна Вести АМАНДМАНИ САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ НА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПИО

АМАНДМАНИ САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ НА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПИО

1274

Пензије не смеју да буду ниже од 50 одсто просечне зараде

Уједно траже и да се примања најстаријих убудуће усклађују 40 одсто с инфлацијом и 60 одсто с растом зарада, а амандмане су усагласили и предали ПУПС-у.

Савез пензионера Србије упутио је Партији уједињених пензионера Србије (ПУПС), чији су представници посланици у Скупштини Србије, амандмане на Предлог измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који би на седници требало да се нађе наредних дана.

Будући да је реч о правима која се тичу вишемилионске популације, Скупштина је место где треба да се чују сви предлози пензионера, поготово ако се има у виду чињеница да 474.000 пензионера, или 27,7 укупног броја, прима пресечну пензију од једва 10.900 динара, или 370 динара дневно, каже у разговору за „Политику” Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

– Пензионери поздрављају предложену швајцарску формулу за усклађивање пензија од Нове године, с тим што предлажу да оне прате раст инфлације са 40, а раст зарада са 60 одсто, уместо предложених 50 према 50. Уколико се овај амандман ипак одбије, примања најстаријих ће наставити континуирано да се смањују у односу на просечну зараду, што никоме није циљ. Сада је учешће просечне пензије у просечној заради мање од 50 одсто и не би требало дозволити њихов даљи пад – каже Савић.

С ПУПС-ом смо се на састанку одржаном пре два дана сагласили да доња граница учешћа пензијске потрошње у БДП-у треба да буде на нивоу од девет одсто, како је тражио и ММФ. Али, уколико падне испод тог нивоа, треба да дође до ванредног усклађивања пензија, како је и пре деценију био случај. На предложени начин обезбедиће се спорије смањивање учешћа просечне пензије у просечној заради.

– Ово предлажемо зато су пензије економска, а не социјална категорија, па оне као такве треба да обезбеде достојанствен живот најстаријих – каже Савић.

Међу предложеним амандманима наводи се и да је дошло време да држава нађе начин како да врати све умањене пензије за око 700.000 пензионера. Будући да је, додаје Савић, достигнут висок степен економског развоја, као и да се очекују повољни финансијски резултати, наредне године треба отворити ово важно питање, јер је пензија имовина која припада пензионерима.

– Сматрамо да је најбоље решење да Скупштина обавеже владу да утврди програм повраћаја умањених пензија, с тим што он не треба да угрожава јавне финансије – каже наш саговорник и додаје да је међу амандмане на закон уврштено и питање издвајања средстава за стандард пензионера, које сада износи 0,1 одсто од укупних прихода фонда, те да се тај износ повећа на 0,2 одсто. – У овој години је за друштвени стандард најстаријих издвојено 0,1 одсто, односно 464.394.000 динара, од чега се 90 одсто користи за бесплатан десетодневни боравак у бањама. Ово право тим новцем, од 1,7 милиона пензионера, може да искористи тек 13.500 најстаријих. Укупна средства за друштвени стандард корисника требало би убудуће да износе 928.000.000 динара, како би се правичније делила – каже Савић.

Будући да је реч о вишемилионској популацији, предлаже се и формирање Савета за питања остваривања права из области ПИО, чији би састав одређивала влада, закључује Савић.

Више од милион пензионера живи с 540 динара дневно

Статистика Фонда ПИО показује забрињавајуће резултате, јер http://www.politika.rs/scc/autor/897/Jasna-Petrovic-Stojanovic700.000 пензионера, или 40,5 одсто, месечно прима просечно мање од 13.000 динара, или 433 динара дневно, док 1,1 милион, или скоро 60 процената, месечно треба да живи од 16.200 динара или 540 динара дневно, што је по светским стандардима граница дубоког сиромаштва, каже Андреја Савић, први човек Савеза пензионера Србије.

Имајући све ово у виду, Савез предлаже да се средства за солидарну помоћ повећају најмање у износу од 400.000.000 динара, што би по пензионеру било повећање са 17,25 на 234,33 динара.