Почетна Вести РЕОСНОВАН САВЕЗ ПЕНЗИОНЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

РЕОСНОВАН САВЕЗ ПЕНЗИОНЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

476

Почетком априла у Грачаници је одржана Оснивачка скупштина Савеза пензионера Косова и Метохије. У присуству 37 делегираних представника Скупштине, председници 14 удружења из већински српских средина потписали су одлуку о удруживању у Савез и на тај начин обнародовали нови почетак рада и постојања покрајинске организације пензионера.
Ову иницијативу су свесрдно подржали Савез пензионера Србије, на челу са председником Андрејом Савићем, а огроман допринос у реализацији дали су координатор Савеза Хаџи Милорад Стошић и Канцеларија за Косово и Метохију.
Удруживањем у Савез више од 36.000 српских пензионера на Косову и Метохији отвара себи перспективе за свеколико остваривање заједничких интереса и потреба, унапређивање права која им као корисницима пензија припадају и предности које имају пензионери у Војводини и централном делу Србије.

На оснивачкој седници верификовани су структура и мандат првог сазива Скупштине пензионера КиМ, једногласно су усвојени Оснивачки акт и Статут и избрани органи Скупштине. Седиште Савеза је у Грачаници,
Извршни одбор има девет чланова, а за првог председника је изабран Веско Стојковић из Грачанице.

Образлажући значај реоснивања Савеза пензионера КиМ, председник Иницијативног одбора Веско Стојковић је навео да одласком у пензију значајан број старијих особа буде заборављен и маргинализован, или не види више себе као активног и корисног члана заједнице, иако њихово знање и искуство и даље могу да буду значајан ослонац друштва у коме живе.
Охрабривањем активног укључивања у све токове, ширењем позитивне слике о старијима, као и стварањем услова за спровођење бројних активности у областима здравља, спорта, културе и друштвено корисног рада, успешно ће се остварити интеграција старијих у друштво што је битан стратешки правац у Националној стратегији о старењу. То се посебно односи на пензионере на Косову и Метохији.
Успешан рад покрајинској организацији пензионера и свим удружењима, чланицама Савеза, пожелео је председник општине Грачанице Срђан Поповић. Указујући на значај оснивања ове организације, он је нагласио да на тај начин пензионери из већински српских средина сами себи бирају и одређују положај, а својим искуством и знањем могу тај положај да учине ако не бољим, онда бар равноправним са положајем
осталих генерација. Поповић је удружењима и Савезу обећао свесрдну подршку локалних самоуправа.

Основан Покрет трећег доба КиМ
Упоредо са активностима на реоснивању Савеза пензионера Косова и Метохије, покренута је и иницијатива за оснивање Покрета трећег доба КиМ. Почетком априла, на Оснивачкој скупштини у Грачаници, верификован је први сазив ове невладине организације, усвојени оснивачки акт и Статут и изабрани органи Покрета. За првог председника Покрета трећег доба КиМ, са седиштем у Грачаници, изабран је Срећко Тодоровић.