Почетна Вести СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИХ

СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИХ

1401

У сали хотела „Цептер“ у Врњачкој Бањи у склопу одржавања 12. Олимпијаде спорта, здравља и културе Трећег доба, 01.10.2019. године са почетком у 10.00 часова, одржан је Свечана седница поводом међународног дана старих уз присуство учесника Олимпијаде и представника и других асоцијација пензионера из земље и иностранства.

Седницом је председавао проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије а модератор и излагач је била проф. др Драгана Динић Секретар организационог одбора 12. Олимпијаде трећег доба и уједно председник Герентолошког друштва Србије.

Присутне је поздравила госпођа Верица Лазић, саветник председника Републике Србије, господина Александра Вучића, она је пренела његове честитке и изразила жеље за успех у такмичењима и добро здравље како учесницима Олимпијаде тако и свим припадницима Трећег доба.

Госпођа Динић се у свом излагању осврнула на тренутни положај и указала на проблеме са којима се суочава популација старих у Србији, као и на мере које се предузимају како на републичком тако и на свим нивоима власти, а посебно на локалу.
Она је нагласила да су здравље, усамљеност и сиромаштво – главни проблем старијих. Процес демографског старења увећава потребу да се одговори на специфичне изазове у поштовању људских права старијих, а чињеница је да ни на светском нивоу не постоји документ, односно конвенција, која се искључиво односи на старије особе. Стога је неопходно креирање политике којом се унапређује међугенерацијска солидарност и спречава дискриминација и маргинализација старијих особа.

У склопу низа манифестација којима је обележен 1. октобар међународни дан старих реализована је и пројекција документарног филма „Госпође у најбољим годинама“, у биоскопској сали бање, како за учеснике Олимпијаде тако и за грађане Врњачке Бање. Након пројекције филма присутни су имали прилику да разговарају са ауторком филма Анитом Панић.