Почетна Активности чланица ПЕНЗИОНЕРИ ПОКАЗАЛИ БОГАТСТВО ТРАДИЦИЈЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ

ПЕНЗИОНЕРИ ПОКАЗАЛИ БОГАТСТВО ТРАДИЦИЈЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ

1613

Књажевац је данас био домаћин 19. Смотре културно – уметничког стваралаштва пензионера Зајечарског и Борског округа. Удружење пензионера Књажевца угостило је близу 400 својих колега и колегиница, који су се у великој дворани Дома културе представили у различитим уметничким дисциплинама.

Почело је весело још у рано преподне, дефилеом улицама града, када су Књажевчани имали прилику да поздраве учеснике 19. Смотре културно уметничког стваралаштва пензионера Зајечарског и Борског округа. Ова велика манифестација почела је у Дому културе речима добродошлице Радојице Вучића, заменика председника општине.
Смотра, коју су отворили домаћини из Култуно – уметничког друштва “Суначана јесен“, по четврти пут се организује у Књажевцу, а Радомир Вељковић, председик Удружења пензионера каже да се за овај догађај посебно припремају.

Време које одвајамо једном годишње за сусрет са пријатељима из Тимочке крајине за нас је непроцењиво, истиче Стаљинка Беба Милић, председница Секције жена, која је трајни траг о активностима најстаријих Књажевчана оставила објављивањем монографије “У косама иње“.

Бавећи се традиционалним песмама и играма народа који живе на овим просторима и аматерски и кроз свој професионални рад учитељице, а препознавши потенцијале својих вршњака, смотру културно – уметничког стваралаштва осмислила је и покренула Љубинка Станчуловић из Неготина.

Пуна три часа на великој сцени Дома културе смењивали су се певачи, фолклорни ансамбли, рецитатори, хорови из општина и градова Зајечарског и Борског округа. Њихове наступе оцењивали су Војислав Аранђеловић, професор књижевности, Снежана Драгићевић Живковић, професор музике и Славољуб Томић, кореограф. Они ће прогласити најбоље у свим такмичарским категоријама, али се сви слажу да су ентузијазам и воља, са којом ови људи освајају сцену драгоценији од сваке награде.