Почетна Активности чланица СМОТРА СТВАРАЛАШТВА ПЕНЗИОНЕРА ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ У КЛАДОВУ

СМОТРА СТВАРАЛАШТВА ПЕНЗИОНЕРА ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ У КЛАДОВУ

159

Регионална смотра културног стваралаштва пензионера источне Србије одржана је у Кладову.  Окупило се близу 300 пензионера из свих осам општина и градова два округа као и 60 пензионера из Румуније.

Удружење пензионера општине Кладово било је домаћин 22. Смотре културно-уметничког стваралаштва пензионера Борског и Зајечарског округа. Председник удружења пензионера општине Кладово Јован Пауновић са својим сарадницима није крио задовољство што су први пут домаћини овакве једне смотре, која окупља пензионере односно колеге и пријатеље из целе источне Србије.

Секретар Савеза пензионера Србије Драган Петковић, који је и свечано отворио манифестацију,  истакао је да овакве манифестације подстичу активизам и дружење.  Пензионери, искуства која су стекли кроз свој животни век, у овом зрелом добу, размењују међу собом, али ради су и да их поделе са млђима. На оваквим смотрама, пензионери представљају све оно што су припремали у својим удружењима и показују како старији, упркос својим годинама, знају да се веселе и уживају. Ово је један од начина да традицију свог краја пренесу на млађа поколења. У Центру за културу Кладова смењивали су се фолклорни ансамбли, певачке групе, рецитатори, здравичари, сви одевени у народним ношњама. Они се редовно окупљају на оваквим и сличним смотрама, које за циљ имају очување народног стваралаштва, али и друженје, које им, како кажу, у овим зрелим годинама изузетно много значи.