Почетна Активности чланица ОДРЖАНА ОЛИМПИЈАДА ПЕНЗИОНЕРА МАЧВАНСКОГ  ОКРУГА

ОДРЖАНА ОЛИМПИЈАДА ПЕНЗИОНЕРА МАЧВАНСКОГ  ОКРУГА

110

У организацији Градског удружења пензионера Шабац, уз покровитељство Града Шапца и Спортског савеза Шабац, у техничкој реализацији Клуба пензионера унутрашњих послова, у Шапцу, у спортској хали „Зорка“, дана 31.08.2023. године, одржана је прва Окружна олимпијада трећег доба Мачванског округа.

Церемонија свечаног отварања започела је дефилеом свих учесника који су предвођени маржореткињама, сви у мајицама са знаком града Шапца и Прве мини олимпијаде трећег доба. Затим је уследила химна Србије. Говорили су Јелена Којић, председник Градског удружења пензионера Шабац,  Драган Петковић секретар Савеза пензионера Србије и на крају Немања Пајић председник скупштине града Шапца. Као гости су били већник за спорт града Марко Пановић, већник за културу Јелена Милошевић, генерални секретар спортског савеза Шабац Дејан Поповић, председник ГУП Ваљево Вера Дринчевић, председник Покрета треће доба Ваљево Велимир Арсеновић, Директор Фонда ПиО Ваљево Љубиша Дамњановић, директор фонда ПиО Шабац Александар Перановић, и многи други.

На првој Мини олимпијади трећег доба у Шапцу наступило је 75 такмичара из 15 екипа са подручја осам локалних самоуправа које припадају Мачванском управном округу, уз две гостујуће екипе из Ваљева. На више пунктова у дворани „Зорка“ најстарији су се надметали у шест дисциплина.

Пет су одређене на републичком нивоу, а ми смо у Округу укључили још једну дисциплину, а то су плочице, односно набацивање полочица на хоризонталну мету. Правило је да у свакој екипи у свакој дисциплини, осим шаха, мора да буде бар једна дама. Победник ће на Републичке игре у Врњачку Бању. Први пут организујемо на овом нивоу надметање, јер до сада смо пријављивали једну екипу за републичку смотру, а како је интересовање велико желели смо да направимо квалификације – рекао је Андрија Пантелић, председник Клуба пензионера Полицијске управе Шабац.
Највише екипа је било из Шапца пет, Лознице две, из осталих локалних самоуправа по једна. Борбу су водили у шутирању слободних бацања, извођењу пенала на мали гол, бацању плочица, шаху, пикаду и атлетици, односно брзом ходању, где је организована штафетна трка 4 пута 100 метара.

Када ме питају колико имама година, кажем још 24 па сто. Нисам се бавио никада озбиљније неким спортом, али сам читав живот у рекреативном такмичењу. Немам ништа против кафане, али моја парола је једноставна: покрет, покрет, покрет – каже Рајко Лазаревић из Крупња, члан једне од 15 екипа учесница јединствене Олимпијаде.
Оваква такмичења показују да су људи здрави, а како воле да учествују, тако се и чувају. Могу у свему да се надмећем, осим у шаху, њега не знам добро да играм, мада сам имао ситуације на претходној Олимпијади да наступим и изборим чак и реми, јер сам имао слабије ривале. Наступао сам у шутирању пенала и пикаду и задовољан сам, док сам на ногама, до тада ћу учествовати – рекао је најстарији учесник Иван Томић.

Ручак и дружење уз музички програм одржан је ресторану Градског удружења пензионера. Пре самог ручка проглашени су победници у екипној и појединачној конкуренцији, као и свеукупни победници у генералном пласману. Пехаре и медаље су уручили, у име града Јелена Милошевић, већник за културу Града Шапца, у име ГУП Шабац Андрија Пантелић председник Клуба пензионера унутрашњих послова, и Драган Петковић, серетар Савеза пензионера Србије.