Почетна Вести Премијерка Брнабић подржава формирање савета за пензионере

Премијерка Брнабић подржава формирање савета за пензионере

219

Премијерка Србије Ана Брнабић подржала је данас идеју представника пензионера о формирању националног савета за бригу о пензионерима, као и израду стратегије за унапређење положаја старих. Брнабић је након разговора са представницима Савеза пензионера Србије, Удружења пензионера Србије „Независност“ и Удружења синдиката пензионера Србије рекла да пензионери имају пуно поштовање Владе Србије која настоји да обезбеди и унапреди свакодневни живот најстаријих грађана.

Министар финансија Синиша Мали подсетио је на сва повећања пензија у протеклом периоду и указао да оне данас у Србији расту брже од плата, да је „швајцарска формула плус“ дала очекиване резултате и да се кроз ванредну индексацију пензија достиже жељени циљ, а то је да просечна пензија не буде испод 50 одсто просечне плате.

„Идемо ка томе да просечна пензија буде 450 евра до краја 2025. године“, нагласио је Мали.

Он је додао да се наставља са бригом о најстаријим суграђанима између осталог увођењем пензионерске картице, која ће званично бити промовисана 1. октобра.

Представници пензионера поручили су премијерки Брнабић да су задовољни оним што је до сада учињено за ту популацију, да је показана брига и заустављено урушавање пензија, а да истовремено имају разумевања за све тешкоће које држава има.

„Удружења су недавно указала да је последње две године дошло до драматичног осиромашења пензионерске популације, узроковано сталним повећањем цена прехрамбених производа, енергије трошкова становања, лекова, због чега се чак око миллион најстаријих нашло на рубу физичког опстанка“, наводи се на сајту Савеза самосталних синдиката Србије.

Пензионери траже да просечна пензија не пада испод 50 одсто просечне плате

Представници пензионерских организација су на данашњем састанку са председницом Владе Србије Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим изнели став да просечна пензија не би требало да падне испод 50 одсто просечне плате, рекао је председник Савеза пензионера Србије Андреја Савић.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије Милан Грујић пренео је новинарима да су се представници владе и пензионера сложили у 90 одсто тема о којима су разговарали.

„Наш циљ је био да на овом састанку представницима владе предочимо неопходност очувања швајцарске формуле плус, односно да просечна пензија не склизне испод 50 одсто просечне зараде. То ће наравно диктирати и бројне спољне околности и економска ситуација, али је важно да је наш предлог веома пажљиво саслушан и биће размотрен“, рекао је Савић новинарима после састанка у Влади Србије и изразио задовољство тиме што се разговарало у веома коректној атмосфери.

Када је реч о садашњем односу просечне плате и просечне пензије навео је да је просечна плата око 85.000 динара а просечна пензија око 37.800, што значи да је учешће просечног пензионерског примања у просечној плати мање од 50 одсто.

Истакао је да предстоји и ребаланс буџета и повишица пензија од 1.октобра од 5,5 одсто, чиме би овај однос могао да се поправи.

Одговарајући на новинарско питање да ли је на данашњем састанку било речи и о враћању делова пензија најстаријима од 2014. до 2018. године, Савић је рекао да је то била једна од тема.

„Ми смо представницима Владе Србије пренели информацију шта пензионери мисле о томе. То питање је доста комплексно и нису сазрели материјални услови да се оно поново активира. Оно има и своју правну димензију, позната је одлука Уставног суда, затим међународног суда“, рекао је Савић.

пензионери,, брнабић,, састанак,

Додао је да ова тема тренутно није актуелна, али да је пензионери држе отвореном. Задовољство разговорима изразио је и председник Удружења синдиката пензионера Милан Грујић, који је рекао да су редовни годишњи састанци представника Владе Србије и пензионера велики напредак и да би требало да буду и чешћи.

„После дуго времена направљена је добра сарадња у смислу разумевања. Најважније је да кроз дијалог дођемо до заједничког решења. Тако смо лане предложили повећање од 24 одсто, а добили смо 22 одсто, сада смо предложили 10 одсто ванредно повећање, а влада је усвојила 5,5 одсто плус 14,8 одсто од 1. јануара 2024. године“, рекао је он и додао да су се представници владе и пензионера данас сложили у 90 одсто тема о којима су разговарали.

Као посебно важно је истакао то што је прихваћен став пензионера да се више неће умањивати стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

„На тај начин ће се ојачати пензијски фонд и то је велика корист за све пензонере, јер ће фонд јачати и постати самоодржив из властитих средстава“, нагласио је Грујић.