Почетна Активности чланица Културно-спортски сусрети пензионера Пчињског округа у Врању

Културно-спортски сусрети пензионера Пчињског округа у Врању

76

Културно-спортска манифестација пензионера одржана је у спортској хали у Врању. Сва удружења пензионера из Пчињског округа били су гости врањског Удружења и у пријатној атмосфери надметали се у четири спортске дисциплине. Свеукупни победник је удружење из Прешева, а Врањанци су били најбољи у најважнијој споредној ствари на свету, фудбалу

Најстарије суграђане из целог Пчињског округа, спремне да одмере снаге на спортском терену, у име руководства Града поздравио је Милан Илић, помоћник градоначелника.

– Радује ме кад видим да људи у поодмаклим годинама, по оваквој врућини имају снаге и воље да се пре свега друже, а онда и такмиче. Када вас погледам сетим се оне старе изреке да човек није стар колико има година, већ како се осећа. Видим да се ви овде осећате заиста младим и желим вам успешан дан и нека најбољи победи – рекао је Илић.

Најактивнији пензионери снаге су одмерили у штафети, пикаду, малом фудбалу и кошарци, а двоје најуспешнијих одавде одлази на републичку смотру, која ће традиционално бити одржана у Врњачког Бањи, почетком октобра.

– За пензионере је ово много значајно, дружење. Нама је то остало. Зато су овако активни – каже Станојко Тошић председник Удружења пензионера Владичин Хан.

– Много значи, кондиција, дружење – каже Славко Настев, председник Удружења пензионера Босилеград

– Ја очекујем, прво или друго место. Пет дана смо активно тренирали – каже  Слободан Тројановић, представник Удружења пензионера Сурдулице.

– За пензионере ово много значи, да не буду заборављени, да се окупе, виде и размењују мишњења – каже Драган Стаменковић председник Удружења пензионера Бујановца

– Моја екипа се такмичи у све дисциплине. Битна су такмичења за разоноду и дружење пензинера – каже потпредседник Удружења пензионера Прешева.

Организатор овог догађаја је Савез пензионера Србије. Активно старење је тренд који је међународно признат и ми настојимо да као кровна организација делујемо на активан начин, каже председник Савеза Андреја Савић.

То је она синтагма, активно старење. У току је јавна расправау вези Стратегије старења, највероватније је ће током јесени Скупштин Србије усвојити ту Стратегију, за период 2024. до 2030. године, а овај садржај је дефиснисан на основу искустава које републичка организација предузима последњих 15-так година, под синтагмом ‘’Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба Србије’’- каже  председник Савеза проф. др Андреја Савић.

Савић каже да је последње две године држава учинила много на побољшању материјалног положаја наших најстаријих суграђана. И не само то, већ се брине и о друштвеном животу пензионера.

Ово је популација у поодмаклим годинама и њој се треба дивити на свим овим активностима. Сви пензионери су чули шта је рекао председник Савеза. Управо то на који начин се поклања пажња и како се брине о пензионераима – каже Стојче Павловић, председник Удружења пензионера Града Врања. Покровитељ је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, а догађај је увеличао и наступ фолклора.