Почетна Активности чланица УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА ОБЕЛЕЖИЛО 85. ГОДИНА РАДА

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА ОБЕЛЕЖИЛО 85. ГОДИНА РАДА

181

Свечаном академијом у Књажевско-српском театру Удружење пензионера града Крагујевца обележило је 85 година постојања и рада. Овом приликом, Удружење је доделило признања и плакете установама са којима негује вишегодишњу сарадњу. 

Почеци рада удружења пензионера у Крагујевцу везују се за 1938. годину када је група пензионисаних радника Војно-техничког завода покренула иницијативу да се помогне пензионисаним радницима и члановима њихових породица, 9. маја у палилулској кафани „Нови Сад“. Прва оснивачка скупштина Удружења пензионисаних радника Војно-техничког завода са 85 делегата одржана је 15. јуна исте године. Истовремено, основан је потпорни фонд за помоћ породицама болесних и социјално угрожених чланова.

Удружење је активно радило до рата 1941. године. Након рата, 1946. основано је Јединствено удружење пензионера Србије у оквиру кога је Удружење пензионера у Крагујевцу заузимало значајно место у организованој бризи о пензионерима.

Удружење пензионера Крагујевца данас броји око 7.000 активних чланова. Активности су, према речима председника Ратка Томашевића, усмерене ка помоћи члановима, организовању културно-забавног живота за лепшу и садржајнију свакодневницу. У оквиру Удружења постоје КУД „Лепеница“, оркестар, бенд, хор, шаховски клуб. За чланове се редовно организују дружења.

– Град Крагујевац, подржавајући рад градског Удружења пензионера и пратећи и ослушкујући потребе старијих Крагујевчана чини све, да изазове са којима се сусрећемо после епидемије и околности у окружењу најмање утичу на квалитет живота старијих. Доба епидемије је био изазов за све нас колико смо одговорно и зрело друштво управо у бризи за старије суграђане. Тај испит смо заједно положили. Порука коју желим да поделим са вама је да ћемо бити са вама и уз вас на путу унапређења квалитета живота, јер је ваша безбрижност и задовољсвто огледало нашег рада и ангажованости, рекао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града, који је у име локалне самоуправе примио плакету.

Плакете су додељене још и Савезу пензионера Србије, ПИО фонду – филијали Крагујевац, Дунав и Триглав осигурању.