Почетна Активности чланица Међународни фестивал фолклора пензионера по 14. пут у Лесковцу

Међународни фестивал фолклора пензионера по 14. пут у Лесковцу

122

Данас је у организацији Удружења пензионера града Лесковца одржана 14. по реду манифестација Међународни фестивал фолклора трећег доба. Почетак манифестације обележен је свечаним дефилеом свих учесника, док је oтварање одржано у Дому пензионера. Фестивал је отворила народна посланица Марија Јовановић, а отварању су присуствовале заменица градоначелника др Лидија Димитријевић и народна посланица Андријана Васић.

Марија Јовановић је данас поручила да Лесковац и Србија у старијим суграђанима виде искрене партнере и рекла:

„Овај фестивал је заправо промоција радости, виталности, елана и енергије трећег доба. Важно је схватити да старост и године нису баук и да их се не треба бојати. Сви данашњи учесници су пример како старост може бити весела и лепа, а да је свака бора и искуство, заправо, неизмерно богатство.

Још једном, хвала вам за утабане стазе којима корачамо.“

Ове годину учествовале су фолклорне секције пензионера из Бугарске, Северне Македоније, Смедеревске Паланке, Неготина, Зајечара, Бољевца, Кочана, Књажевца, Врања, Бора, Мајданпека и Врњачке Бање.

Драган Динић, председник Удружења пензионера града Лесковца истакао је хуманитарни карактер овог удружења, а његове бројне активности не би се могле набројати за кратко време. Он је нагласио да фолклор у данашњем облику поприма све облике друштвеног живота, све оно чиме се човек бави и унапређује свој живот, своју средину и државу.

„Почетни, изворни облик фолкора је остао непромењен и садашње генерације га успешно интерпретирају било у изворном облику, или у еволуцијом измењеном облику, али са истим садржајем. Формирањем оваквих скупова и локалних секција које чувају културу једног народа, ми ту културу одржавамо и преносимо је с колена на колено млађим генерацијама. Ова организација не би била оваквог карактера да нисмо наишли на велику подршку и разумевање локалне самоуправе и Савеза пензионера Србије и зато им се дубоко захваљујемо“.     

Председник Савеза пензионера Србије Андреја Савић је званично отворио данашњи фестивал. Он је нагласио да је овај фестивал постао традиција и пожелео да траје још дуго. „Савез пензионера Србије је ову манифестацију уврстио у своју агенду републичких скупова посвећених култури и културном стваралаштву наших најстаријих суграђана, а победник данашњег фестивала биће учесник на финалној манифестацији која ће се у рану јесен одржати у Врњачкој Бањи“, закључио је.