Почетна Вести Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила еОбуку пензионера у клубу Удружења пензионера...

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила еОбуку пензионера у клубу Удружења пензионера града Бора

144

Председница владе Србије Ана Брнабић је 08.04.2023. године у Бору посетила Караван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција 2023“, у оквиру кога се спроводе обуке за кључне дигиталне вештине и то за све грађане – од најмлађих до најстаријих суграђана-пензионера. Обуке обухватају различите теме, од комуникације са државним органима на интернету и еУправе, сигурне куповине на интернету – еТрговине, затим, еЗдравље, све до безбедног коришћења интернета и заштите личних података.

Примијерка је истакла да је један од највећих изазова био објаснити све ово грађанима, јер они нису знали много о томе нити су били информисани о свим могућностима које им електронска управа пружа и да је посебно поносна што су пензионери прихватили еУправу. Тако да грађани данас могу да наруче извод из матичне књиге рођених, могу да од своје куће упишу дете у вртић, у школу, могу да из своје фотеље плате порез, погледају свој здравствени картон ……  

Иницијативу да се направи тим, да се иде од општине до општине, да се проводе викенди са народом, поготово са старијим суграђанима, како би им се објаснило како еУправа функционише, управо је покренула премијерка. Током прве Дигиталне експедиције у 2021. Години, директно се разговарало са више од 35.000 грађана у 16. градова и општина.

Поред обука за најстарије суграђане, у згради Народне библиотеке у Бору одржане су и обуке за грађане – обука заштите личних података, обука за коришћење еГрађанина и упознавање са електронским услугама. Заједно са министрима Михаилом Јовановићем и Николом Селаковићем, Брнабић је разговарала са грађанима о томе шта ове обуке значе за њих, како и у коликој мери користе услуге еУправе и колико им дигитална знања помажу у свакодневним активностима и у послу. Најавила је да ће у наредна три месеца Дигитални караван писмености посетити још 10 градова и општина, међу којима су Прибој, Брус, Ваљево, Зрењанин, Кикинда, Сомбор, Прокупље, Брус, Сремска Митровица, Зајечар.    

У просторијама Удружењу пензионера града Бора, примијерка је разговарала са најстаријим суграђанима који похађају део обука за дигиталне вештине. Домаћин је био председник Удружења пензионера града Бора Вукашин Радуловић, а посети и обуци је присуствовао и председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић. Удружењу пензионера је уручена донација – два рачунара и мултифункционални уређај од којих је формиран дигитални кутак.

Примијерка је нагласила да се кроз ове обуке превазилази међугенерацијски јаз, јер канцеларија за младе у клубовима пензионера врши обуке старијих суграђана и тиме се, према њеним речима, ствари једна нова веза од које ми као друштво имамо много тога доброг. Она је истакла да ће Министарство информисања и телекомуникација и канцеларија за ИТ и електронску управу остављати опрему у свим клубовима пензионера, која им након посете остаје на коришћење.