Почетна Активности чланица Неготин домаћин Олимпијаде спорта, културе и здравља пензионера источне Србије

Неготин домаћин Олимпијаде спорта, културе и здравља пензионера источне Србије

473

Са жељом да и у трећем добу активно одговоре на све изазове садашњице, чланови пензионерских организација из источне Србије надметали су се у Неготину у малом фудбалу, кошарци, пикаду и стрељаштву.

Олимпијаду спорта, културе и здравља пензионера источне Србије организовало је Удружење пензионера општине Неготин. Ова смотра у славу олимпијских вредности, духа и тела, али и духовне и физичке активности, окупила је више од 40 такмичара из Неготина, Кладова, Бора, Бољевца, Зајечара, Књажевца, Сокобање и Ниша.

“Манифестација је посвећена култури, спорту и рекреацији и има своја два нивоа, један је регионални као данас у Неготину и недавно у Нишу, Шумадији, а до 15. септембра и широм Србији, а затим и национални ниво, 14. по реду Олимпијада у Врњачкој бањи, чију ће масовност диктирати епидемиолошке прилике. Ову манифестацију је подржала и држава преко Фонда ПИО. У питању је једно добро ангажовање старијих људи у смислу исказивања њиховог активизма, у интегрисању у друштву, у показивању да су пернзионери респектан ресурс нашег друштва, да нису само трошак и да ово што организујемо помаже да они одрже своје капацитете и физичке и менталне и да могу себи и својим породицама и заједницама припомогну колико могу“,  истиче проф. др Момчило Талијан, председник Извршног одбора Покрета трећег доба Србије.

У дворишту некадашње Педагошке академије у Неготину пензионери из целе источне Србије надметали су се у пикаду, у стрељаштву, бацању тројки и пеналима у малом фудбалу. Победили су, свакако, најбољи, али је, додају у Савезу пензионера, победило у првом реду заједништво, хармонија духа и тела, активни начин живота у трећем добу као најбољи вид успешног и достојанственог живота сваког појединаца.

“Ово је једна традиционална манифестација коју ми уобичајено организујемо једном годишње, али смо се због епидемиолошких услова определили да то радимо на регионалном нивоу. Данас је Неготин добар домаћин за пензионере из источне Србије. Што се тиче епидемиолошке ситуације пензионери су показали да су најдисциплинованији део друштвене заједнице, да су се стриктно придржавали свих мера државне здравствене политике и то је нешто што треба да буде пример нарочито нашим млађим суграђанима”, каже проф. др Андрија Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Програм Олимпијаде трећег доба, додају у пензионерским организацијама, конципиран је тако да ангажује и појединце и групе у друштвеним активностима, али и културним и спортским.

Учесници Олимпијаде спорта, културе и здравља пензионера источне Србије данас су били у прилици да погледају изложбу радова са прошлогодишње ликовне колоније Покрета трећег доба Србије, али и да се кроз изложбу народних ношњи упознају са Неготинском крајином, као и да уживају у културно-уметничком програму који је припремио домаћин, Удружење пензионера општине Неготин.

“Циљ је да се ова традиција настави. Неготин и Удружење пензионера општине Неготин има част да организују прву Олимпијаду спорта, културе и здравља пензионера источне Србије. Имамо и госте из Градске организације пензионера Ниш, што је и корак ка широј сарадњи округа Бор и Зајечар и југа Србије. Ово је и једна изванредна приликада покажемо да смо ми пензионери активан друштвени чинилац, да желимо да дамо један конструктиван допринос свим дешавањима у средини у којој живимо”, каже Власта Абрашевић, председник Удружења пензионера општине Неготин.

Спортска надметања, али и дружење пензионера источне Србије, иницирао је Покрет трећег доба Србије, који је уједно и финансијски помогао Олимпијаду. Генерални покровитељ прве Олимпијаде спорта, културе и здравља пензионера Источне Србије у нашем граду је Општина Неготин, а финансијски је ову манифестацију подржао и “Еликсир” Прахово, као и други донатори.