Почетна Вести Преурањено је говорити шта ће бити с пензијама

Преурањено је говорити шта ће бити с пензијама

899

Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују 75 одсто с растом цена и 25 процената с растом просечне зараде па би пензије у наредној години биле веће око три одсто.

Вишемилионска пензионерска популација која је у време економске кризе поднела највећи терет фискалне консолидације тиме што су им пензије биле најпре смањене, а потом и замрзнуте, верује да ће овог пута упркос наставку пандемије вируса корона бити изузета из тако ригорозних мера.

То им је између осталог обећао и председник државе Александар Вучић изјавивши „да ће Србија поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље и неће бити смањења плата и пензија у јавном сектору”. „Србији је ниво јавног дуга 57 одсто БДП-а. И зато не брините, биће ситуација добра, биће посла, плата и пензија”, подвукао је Вучић.

Поновио је и да неће бити смањивања плата и пензија, што ће морати да учини највећи део земаља, али не и Србија, захваљујући стабилном финансијском систему.

С друге стране, из Фискалног савета Србије стижу нешто другачије најаве. У њиховом најновијем извештају наводи се да би плате у наредној години могле да се замрзну, а да би могло да се настави умерено повећање пензија, с тим што би то морало да се уреди у постојећим системским оквирима надоградњом швајцарске формуле, а никако неком ад хок одлуком владе.

Једна од важних тековина европског пензијског система јесте да се пензије повећавају на основу објективних економских параметара, а не дискреционих одлука владе. Тај принцип био је напуштен у Србији претходних година да би се уз велике тешкоће поново успоставио 2019. године усвајањем швајцарске форуме. Текућа привредна криза, међутим, поново отвара питање одрживог нивоа исплата пензија у 2021. години, наводе у Фискалном савету.

У време кризе швајцарска форума није довољно добар алат којим би се одредио одговарајући проценат повећања пензија, али овај проблем може систематски да се реши релативно лако и то мањом модификацијом те исте формуле. На тај начин би се, оцењује Фискални савет, обезбедило да раст пензија у кризним временима буде нешто спорији, а да у периодима високог раста привреде буде бржи. Управо овакву верзију формуле Фискални савет је предлагао и 2019. године.

У конкретном случају то би значило да се повећање пензија у 2021. години усклађује 75 одсто с растом цена и 25 процената с растом просечне зараде па би пензија у наредној години биле веће око три одсто.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, сматра да је преурањено говорити шта ће бити за наредну годину те да треба сачекати и видети у ком правцу иде пандемија. Уколико ускоро све прође и привреда у већој мери настави да ради, држава не би требало да има проблема с исплатом пензија по швајцарској формули, а то је да се пензије усклађују 50 одсто с растом зарада и исто толико с растом инфлације.

– Пензије се нису усклађивале 2019, а за ову годину су увећане 5,4 одсто. За сада не постоји бојазан да би требало било шта мењати што се тиче постојеће швајцарске формуле, јер све и да се и прихвати предлог Фискалног савета и да се пензија с мањим процентом усклађује с растом зарада, то неће битнија утицати на износ пара који се иначе издваја из буџета за исплату пензија – каже Ненадић.

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, каже да се пензионери налазе у политичком вакууму и да ја заиста тешко било шта дугорочно предвидети. Не очекује, како каже, да ће пре јесени бити донета одлуку о томе хоће ли се начин усклађивања пензија ипак мењати или не.

– Чињеница је, уколико пандемија не почне да јењава, да ће до краја године између 30.000 и 50.000 запослених остати без посла, што је директно и значајно смањење прилива пара у буџет по основу доприноса за ПИО, али с друге сране, постоје и изјаве званичника да се пензије неће дирати – објашњава Савић.

– Уколико дође до било какве „корекције” пензија, то значи да ће оне наставити да се обезвређују и битно заостају за растом зарадама. Али, с друге стране, мислим да није реално да пензије прођу „не окрњене” с обзиром на то да се пандемији не назире крај. Не би ме изненадило, бар на основу досадашњег искуства, да влада поново донесе неку уредбу о смањењу или замрзавању пензија која је противна Уставу – каже Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката војних пензионера. Највероватније је да ће се, додаје, ићи на то да пензије прате само раст цена на мало, али не и раст зарада, јер ће у том случају бити потребно мање пара за исплату пензија, а чињеница је да ће држава због мањег прилива пара у касу Фонда ПИО морти да дотира више за редовну исплату, закључује Тамбурић.