Почетна Вести Милион пензионера прима мање од 25.000 динара месечно

Милион пензионера прима мање од 25.000 динара месечно

949

Положај пензионера у Србији је неповољан, јер просечна пензија износи 27.769 динара, а чак милион пензионера месечно прима мање од 25.000 динара, рекао је председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић.

У интервјуу за портал УГС „Независност“ он је подсетио да Србија има нешто мање од седам милиона становника, од којих је 1,7 милиона пензионера, и да је 230.000 људи старијих од 65 година који никада нису били у радном односу и нису стекли право на пензију.

„Зато се с правом може констатовати да је Србија земља старих људи“, казао је Савић.

По његовој оцени, „у протеклим временима није се домаћински пословало са Фондом пензијско-инвалидског осигурања, та средства су пласирана у различите државне пројекте и инвестиције у које је у значајној мери ушао пензионерски новац“.

Додао је да је због тога данас исплата пензија велики терет за државу, јер се за њих издваја од 9,5 до 11 одсто бруто друштвеног производа (БДП), односно 4,5 до 5 милијарди евра на годишњем нивоу.
„Немали број пензионера изразио је незадовољство након одлуке да се по 100 евра уплати свим пунолетним грађанима“, рекао је Савић и истакао да су тим новцем добрим делом могли бити обештећени пензионери којима су раније смањене пензије.

„Тешко је рећи да ли ће држава вратити пензионерима одузет новац“, рекао је Савић и подсетио да се Савез пензионера, који има око 650.000 чланова, крајем прошле године тим поводом обратио најзначајнијим државним институцијама.
Коментаришући однос просечне пензије од непуних 28.000 динара и просечне плате веће од 60.000 динара, Савић је рекао да је став Савеза да просечна пензија не сме да падне испод 50 одсто од просечне зараде.

„Ми смо најновијим изменама у оквиру тзв. швајцарског модела подржали измене закона да се пензија формира према формули 50 одсто од раста зарада, а 50 одсто од раста инфлације. Одлука и предлог Фискалног савета и Министарства финансија је да се од 1. јануара изврши усклађивање пензија по тој формули. Међутим, раст зарада је увек бржи него што то пензије могу да прате“, оценио је он.

Стога је, како је навео, Савез пензионера благовремено приложио амандман да се у закон унесе и та одредба да се по аутоматизму ради усклађивање ако пензија склизне испод 50 одсто од просечне зараде.

„То тада није прошло, али сада видимо да је та идеја у основи прихваћена, тако да очекујемо да ће након конституисања нове владе ово питање до краја године бити решено“, казао је председник Савеза пензионера.

На питање како објаснити да већина пензионера ревносно гласа за странке на власти иако је од 750.000 њих одузето скоро милијарду евра, док милион њих живи у сиромаштву, Савић је рекао да „код 1.700.000 пензионера имамо различиту идеолошку и политичку обојеност“, те да Савез пензионера настоји да се побољша квалитет њиховог живота и да не улази много у њихову политичку припадност.

„Последњих година дошло је до кризе у односима између Савеза пензионера Србије и Партије уједињених пензионера Србије, иако је наша организација један од оснивача ПУПС-а. Та сарадња није била ни благовремена ни квалитетна, тако да је дошло до губитка поверења у људе који воде политику те странке“, указао је Савић.
Додао је да сматра да однос Савеза пензионера и ПУПС-а мора да буде кооперативан, „јер ако смо нешто створили не би било у реду да се лако одрекнемо једног тако важног и изузетно моћног инструмента политичког заступања пензионера“.

„Ми смо у тим најновијим активностима покушали да нађемо модалитете будуће сарадње и од њих зависи каква ће бити наша стратешка организација“, рекао је председник Савић.
Проф. др Андреја Савић је за председника Савеза пензионера Србије изабран у априлу прошле године, а јавности је познат и као некадашњи директор Безбедносно-информативне агенције.