Почетна Вести Свечана седница руководстава Савеза пензионера Србије и Покрета Трећег доба Србије поводом...

Свечана седница руководстава Савеза пензионера Србије и Покрета Трећег доба Србије поводом Међународног дана старијих особа

777

Почев од 1991. године сваког 1. октобра обележава се Међународни дан старијих особа у читавом свету, са циљем фокусирања пажње јавности на проблеме, потребе старијих чланова друштва и значај достојанственог старења, тим поводом одржана је свечана седница руководстава Савез пензионера Србије на челу са председником проф.др Андрејем Савићем и Покрета трећег доба Србије на челу са председником Извршног одбора проф. др Момчилом Талијаном, који су били организатори овог скупа. Свечана седница је одржана у просторијама Градске организације пензионера Београда и седишта Покрета трећег доба Србије, у улици Парискa 9 у Београду.

Свечаној седници поред руководства ове две организације које заступају интересе старих, присуствовали бројни гости а између осталих и председник ПУПС-а Милан Кркобабић са сарадницима, директорка РФ ПИО Драгана Калиновић, председник УО РФ ПИО Данило Вујичић, предсеник пензионера УГС “Независтост” Милош Грабунџија и представници компанија сарадника Банке Поштанска Штедионица и Дунав осигурања.


Председник Савеза пензионера Србије је свим старијима упутио честитке И жеље за добро здравље и квалитетнији живот и при томе нагласио да се ове године Дан старијих особа обележава у условима пандемије корона вируса, па је неопходно истаћи значај надлежних институција, удружења и савеза који ће им олакшати ограничено кретање и промену животног ритма, пружити им неопходну помоћ и подршку и одговорно доприносити њиховом квалитетнијем животу, достојанству и самовредновању.

Обраћајући се присутнима министар у Влади Републике Србије И председник ПУПС-а Милан Кркобабић је нагласио да је „Брига о најстаријима је императив државе Србије. Друштвени положај и материјална егзистенција најстаријих су нешто о чему сви ми, а посебно млади морамо да водимо рачуна. Толеранција и међугенерацијска солидарност не смеју да буду доведени у питање., као да је и однос према најстаријима доказ нашег цивилизацијског напретка”. Истакао је да су пензије данас редовне и сигурне захваљујући стабилној државној каси и да пензионерима треба да буду доступни сви културни и остали садржаји који би им побољшали квалитет живота.

Председник Извршног одбора Покрета трећег доба Србије, проф. др Момчило Талијан је у свом обраћању скупу истакао да „У овим условима физичке дистанце треба још блискији да будемо и уз помоћ свих кључних организација, кроз скупове намењене најстаријима и ликовне колоније, створимо преко потребну друштвену кохезију“
Број старијих особа у свету расте, а према подацима Светске здравствене организације до 2050. године број старијих особа ће се, са 605 милиона колико је износио 2000. године, повећати на две милијарде. Србија је једна од најстаријих нација на свету са просечном старошћу од 41,6 година (према попису из 2011.године) и уделом старих од 17,4 % у целокупној популацији.

Данашња свечана седница употпуњена је изложбом слика које су израдили сликари трећег доба на ликовним колонијама у оквиру тринаест “Олимпијада спорта, рекреације и културе Трећег доба”.