Почетна Активности чланица Прегледи пензионера у просторијама Удружења пензионера града Ваљева, поводом Светског дана срца...

Прегледи пензионера у просторијама Удружења пензионера града Ваљева, поводом Светског дана срца и Међународног дана старијих особа

746

Поводом Светског дана срца (29. септембар) и Међународног дана старијих особа (1. октобар) данас су у Клубу Удружења пензионера Ваљево организовани превентивни прегледи, уз заштитне епидемиолошке мере. У оквиру контроле здравља пензионерима су проверени притисак, ниво шећера, холестерола и триглицерида и измерена телесна маса и висина, уз одређивање бодимас индекса. Паралелно је спроведена анкета о кардио-васкуларним обољењима, а после прегледа представници здравствених установа присутнима су дали препоруке за превенцију болести срца и крвних судова.

Носилац активности била је Патронажна служба Дома здравља Ваљево, а партнери Црвени крст Ваљево и Завод за јавно здравље Ваљево. Главна сестра Патронаже Весна Павловић истакла је да је ово прва групна здравствено-васпитна активност којом се обележавају значајни датуми по Календару здравља Светске здравствене организације од почетка пандемије.

-Наше данашње активности посвећене су здрављу кардио-васкуларног апарата, односно здравом срцу. Такође, у сусрет Светском дану старијих особа, активности усмеравамо на старије суграђане, на тзв. златно и здраво старење, колико је то могуће. Мерењем тежине и висине и одређивањем бодимас индекса процењујемо ризик од хроничних незаразних обољења, као и мерењем притиска, нивоа шећера, холестерола и триглицерида у крви. Осим тога, радимо скрининг на кардио-васкуларна обољења, анкетирајући сваког данашњег корисника услуга. Наше активности су превентивне, усмерене на здравље локалне заједнице и превенирање компликација хроничних болести у зрелом животном добу.

У сарадњи са волонтерима Црвеног крста Ваљево које је предводила Зорица Јовановић, а које претежно чине ученици Медицинске школе, Завод за јавно здравље Ваљево је поделио едукативни материјал Института „Батут“. Снежана Маринковић из Центра за промоцију здравља Завода указала је на значај правилне исхране, калоријски уравнотежене, са чешћим и мање обилним оброцима, уз узимање довољно течности.

Вера Дринчевић, председница Удружења пензионера града Ваљева захвалила се медицинским екипама на одличној акцији и дугогодишњој сарадњи, а задовољство није крио ни један од најстаријих чланова удружења Милорад Ђермановић:
– С обзиром да Ваљево има око 24.000 пензионера веома сам поносан што је наше удружење организовало ову акцију, а није прва, практикујемо то годинама. Долазили су нам и лекари специјалисти, тако да наши чланови у одређеним данима могу да се бесплатно прегледају. Посета је увек добра. Иначе, особље Дома здравља веома је љубазно тако да су људи презадовољни.

За сат и по прегледано је 35 чланова Удружења пензионера Ваљева. Њихови резултати су у прихватљивим границама јер се у 90 одсто случајева ради о људима који редовно користе терапију и уредно контролишу здравље.