Почетна Вести Савез пензионера Србије и Синдикат пензионера Независност потписали споразум о сарадњи

Савез пензионера Србије и Синдикат пензионера Независност потписали споразум о сарадњи

1274

Представници Синдиката пензионера Србије Независност, УГС Независност и Савез пензионера Србије потписали су данас Споразум о сарадњи који најављује њихово заједничко наступање пред властима, у циљу побољшања положаја пензионера, а пре свега враћања дуга државе до кога је дошло због смањења пензија.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић је приликом потписивања споразума у Медија центру рекао да “неко ко нема политички капитал не може да очекује да ће наплатити нешто од институција, као и да пензионери у Србији имају такав капитал“.

“У Србији има око 1,7 милиона пензионера и још око 100.000 лица која су зашла у године али нису остварила право на пензију. То је једна четвртина популације у Србији, а једна трећина бирачког тела. Ако пензионери имају јасну агенду својих захтева, не знам која власт може да заобиђе такав утицај“, рекао је Стојиљковић.

Он је рекао да држава пензионерима по основу смањења пензија дугује 660 милиона евра, а да је у исто време “кроз разне неконтролисане субвенције различитим групама и појединцима дато око 880 милиона евра“, као и да су пензионери “снага која није препозната у датим друштвеним околностима“.

Председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић је нагласио да Савез има око 650.000 чланова у 170 општинских, градских и покрајинских удружења широм Р. Србије и да треба да се политичко и друштвено место пензионера у Србији учини препознатљивим.

„То је блок који ће заступати најбројнију популацију у Србији, ниједна политичка власт не може да занемари оволики број“, рекао је Савић и додао да то може да буде готово половина од укупно изашлих на изборима.

Савић је рекао да ће пензионери тражити да удружење које заступа њихове интересе буде проглашено удружењем од националног значаја.

Савез пензионера Србије је упутио амандмане на измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању, којима се тражи побољшање предложене формуле за усклађивање пензија, увођење заштитног механизма да просечна пензија не би смела да падне испод 50 одсто просечне зараде у јавном сектору, формирање Националног Савета за остваривање права из области ПИО и инвалидског осигурања, да се садашња издвајања за помоћ најсиромашнијим пензионерима повећа са 0,10 на 0,20 посто ипроед наведеног предлажена је и одредба која би обавезала Владу да усвоји план о враћању дела пензија, који није исплаћен док се примењивала мера умањења пензија. Ови ставови су усаглашени са руководством ПУПС-а и договорено је да их посланици ПУПС-а изнесу на скупштинском заседању.

Представник Синдиката пензионера Независност Милош Грабунџија је рекао да се “стално говори како нам никада није било боље, што пензионери не виде и не осећају“, а у исто време се не покреће питање врћања дуга пензионерима по основу умањења пензија.

„Према подацима фискалног савета 14 милијарди динара је у буџету за 2020. годину предвиђено за изгубљене радне спорове а 22 милијарде динара за плаћање казни, што је пет пута више него 2010. Године“, рекао је Грабунџија, додајући да у исто време нико не помиње враћање пензија.

Он је рекао да су “пензионери помогли држави када је била у кризи, а да сада, када та држава тврди да је из кризе изашла, не спомиње се враћање дуга пензионерима“.

Грабунџија је рекао да поводом тога треба донети посебан закон а да би пензионери били сагласни и ако би им се пензије враћале наредних 47 месеци, колико месеци је држава од њих узимала.