Почетна Активности чланица НИШКИ ПЕНЗИОНЕРИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВОЈ ДАН

НИШКИ ПЕНЗИОНЕРИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВОЈ ДАН

1159

Удружење пензионера града Ниша обележило је 10. октобар, дан своје организације која од октобра 1946. године ради у континуитету. Седамдесет три године постојања су прилика да се анализирају резултати и укаже на активности које доприносе да животни стандард близу десет хиљада чланова Удружења буде квалитетнији.

Нишко удружење има пет општинских организација са укупно 76 месних организација. Сарадња са пензионерима из Нишавског округа је изузетно добра, као а подршка у активностима, подсетио је Властимир Гоцић, председник Удружења.

– Поводом месеца старих – октобра, сваки члан Удружења добио је пакет намирница. Позајмице је добило 450 наших старих суграђана. Субвенционисани боравак у Пролом и Врањској бањи до сада је искористило 200 чланова а ускоро на опоравак креће још њих 90. Нишки Дом здравља обавља основне прегледе на терену и ван градског подручја, што је посебно важно за старе на селу – нагласио је Гоцић.

Поводом Дана удружења организован је и радни састанак са пензионерским удружењима Нишавског управног округа у чијем раду је учествовао и др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије. У расправи су се чули проблеми који су углавном слични за све средине. Говорило се о селима која изумиру, о пензијама, недостатку сеоских амбуланти…

Први човек пензионерске организације Србије је рекао да је Ниш један од три кључна центра у држави и да се поклања пуна пажња пензионерској популацији. Нагласио је да је сачињен конкретан и добро осмишљен план са ресорним министарством, све с циљем да се друштвени стандард пензионера побољша.

– У току је рад комисије Министарства за рад, ПИО фонда и Савеза пензионера Србије на изради новог правилника о друштвеном стандарду. Имајући у виду неравномерну развијеност региона, предложићемо да већ идуће године буде другачије. Тамо где је изузетно низак стандард, да се увећају давања – рекао је Савић. Нагласио је да је циљ оваквих и сличних сусрета да „на националном нивоу укажемо на сугестије и примедбе које смо чули, да изнесемо шта пензионери мисле и да видимо шта држава може да учини да им се квалитет живота побољша”.

Говорећи о наредним активностима, председник Савић је, осим активног учешћа у расправи о будућем моделу обрачунавања пензија, најавио и покретање измена Закона о удружењима.

– Морамо да нагласимо значај организација са традицијом које су од националног значаја и које морају да имају другачији третман. То је приоритет у овом мандату – подвукао је Андреја Савић на састанку са пензионерима у Нишу.