Почетна Вести Округли сто: „Друштвени и материјални положај пензионера у Србији и земљама окружења“

Округли сто: „Друштвени и материјални положај пензионера у Србији и земљама окружења“

1093

Као и претходних година, чланови Синдиката, односно Удружења пензионера Србије ‘’Независност’’ и ове су године били активни учесници 12. Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба, која је одржана у Врњачкој Бањи.

Уз чланове Савеза пензионера Србије, спортских и других удружења која окупљају старија лица, на Олимпијади је учествовало и четрдесет чланова Синдиката (Удружења) пензионера Србије ’’Независност’’, као и десетак наших гостију, чланова неколико синдиката пензионера из Италије, Хрватске, Македоније и Републике Српске.

Пензионери и друга старија лица – учесници Олимпијаде су, осим учешћа у многобројним спортским дисциплинама (шах, пикадо, брзо ходање – штафета, фудбал, кошарка, рукомет, риболов…), присуствовали и другим значајним активностима, сусретима на актуелне теме и разговорима о питањима актуелним за ову популацију те разним културним и забавним програмима. Посебно је запажена била изложба о дизајну у Финској, у организацији Амбасаде Финске у Београду.

На иницијативу и у организацији Синдиката пензионера Србије ‘’Независност’’, у оквиру Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба, у Врњачкој Бањи је 29. септембра ове године одржан је округли сто на тему: ’’ДРУШТВЕНИ И МАТЕРИЈАЛНИ ПОЛОЖАЈ ПЕНЗИОНЕРА У СРБИЈИ И ЗЕМЉАМА ОКРУЖЕЊА’’

Учесници округлог стола су, осим представника организатора, били и представници Савеза пензионера Србије, Удружења синдиката пензионисаних војних лица и гости на Олимпијади старих лица – представници синдиката (удружења) пензионера из Италије, Хрватске, Македоније и Републике Српске.

Након уводних излагања председника Синдиката пензионера Србије “Независност“ Милоша Грабунџије и председника Савеза пензионера Србије др. Андреја Савића, и свеобухватне дискусије у којој су учествовали представници свих присутних пензионерских организација, једногласно је усвојен предлог закљуцака. А један од знацајнијих закљуцака је да синдикалне и пензионерске организације, учеснице скупа, подржаваја иницијативу да ФЕРПА (европска асоцијација синдиката пензионера) постане равноправан члан Европске конфедерације синдиката, као и препоруку ФЕРПЕ о јединственим условима за достојанствену пензију.