Почетна Вести Пензије би требало да прате раст инфлације

Пензије би требало да прате раст инфлације

2005
(Фото А. Васиљевић)

Савез пензионера Србије и његове чланице Савез пензионера Војводине и сва градска и општинска удружења пензионера захтевају од владе да се пензије убудуће усклађују два пута годишње с растом инфлације, као и да влада коначно укине Закон о привременом умањену пензија који је на снази од новембра 2014, јер су сва друга решења неприхватљива.

– Пензије су за целу 2017. годину повећане у просеку 16 динара па просечна пензија свих пензионера у Србији износи 23.815 динара. На крају децембра прошле године просечна пензија за све категорије пензионера износила је 23.799 динара – рекао је Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије на седници Извршног одбора Савеза.

Пензионери су у ову годину ушли осиромашени, јер од 1. априла 2012. до краја 2015. њихова примања нису усклађивана са кретањем инфлације. У том периоду раст цена на мало кумулативно је повећан 15,6 одсто, тако да је смањена реална вредност пензија и њихова куповна моћ 10,6 одсто, а пензије су номинално усклађене само пет процената – објашњава Перић.

– Номинално повећање пензија из децембра 2015. од 1,25 одсто, било је ниже од инфлације у децембру 2016. 1,6 одсто. Номинално повећање пензија од 1,50 одсто у 2017, за сада је ниже од инфлације у периоду јануар–септембар, јер она износи 2,8 процената. Према томе, није дошло до реалног раста вредности пензија ни у 2016. години а ни ове године, истиче Перић.

Како се чуло на седници, када се говори о повећању пензија не узима се у обзир дефлатор, као код свих других показатеља, па примера ради, Републички завод за статистику приказује у својим званичним саопштењима номинално и реално кретање зарада, бруто домаћи производ изражава се у реалним стопама као и сви други економски показатељи. Само се пензије саопштавају у номиналним величинама и тако се ствара лажна слика о њиховом повећању, а стварност је другачија, јер је реална вредност пензија све нижа и куповна моћ мања. Такво посматрање пензија мора да се промени.

Пензионери се слажу да је обавезност усклађивања пензија са инфлацијом основ пензијског система, те да је таква обавеза прописана и Законом о ПИО, а има за циљ да заштити вредност пензија од инфлаторних утицаја.

По члану 58. Устава Србије у изузетним околностима, као што је, ратно стање, или друге претње за државу, имовина се може одузети или умањити, али се мора, по истом члану Устава, надокнадити по тржишним условима и уз краће трајање ванредних мера, каже Перић и додаје да су најстарији са свим овим захтевима упознали Ану Брнабић, премијерку, министре финансија и рада Душана Вујовића и Зорана Ђорђевића.

Најтеже од свега пензионерима, како се могло чути, пада чињеница да ни после три године умањивања пензија, не знају када ће се с том праксом престати.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић