Почетна Вести САВЕЗ ПЕНЗИОНЕРА ЈЕ НЕСТРАНАЧКО УДРУЖЕЊЕ

САВЕЗ ПЕНЗИОНЕРА ЈЕ НЕСТРАНАЧКО УДРУЖЕЊЕ

6

На маргинама 17. Мини олимпијаде Трећег доба, у петак, 20. септембра, у конгресној сали „Цептер“ комплеска у Врњачкој Бањи, руководство Савеза пензионера Србије – председник професор доктор Андреја Савић одржали су радни састанак са председницима општинских, градских и окружних организација пензионера и организације пензионера града Београда, које делују у саставу Савеза пензионера Србије. У разговору са више од 140 учесника овог састанка истакнут је значај Савеза пензионера Србије као нестраначке и кровне организације, која није и неможе бити страначка и неможе форсирати ни једну политичку странку, јер окупља пензионере различитих политичких опредељења и служи за решавање њихових социјалних, културних, и других интереса на принципима солидарности и узајамног поштовања независно од политике.

Посебно је наглашено да је Савез пензионера Србије настао пре вишепартијског система, да је „старији“ од било које партије и да је био, јесте и треба да буде партнер држави а не било којој партији. У том смислу, Савез пензионера Србије је поуздан партнер Фонда ПИО и да као такав користи бројне бенефите овог Фонда у корист пензионера. Фонд ПИО преко општинских и градских удружења пензионера обезбеђује висок ниво солидарности за пензионере са најнижим примањима, самохраним пензионерима, болесника и другим пензионерима који су социјално угрожени и пружа им различите облике солидарне помоћи. Преко Савеза пензионера обезбеђује се бесплатно бањско лечење, пакети солидране помоћи, различити облици рекреације, а општинска и градска удружења пензионера обезбеђују различите облике помоћи пензионерима – снабдевање огревом на вишемесечне бескаматне рате, излете и екскурзије по повољним условима, обезбеђивање бескаматних позајмица у случајевима социјалне потребе (смрт у породици, болест и слично), куповину меса и месних прерађевина на вишемесечну бескаматну отплату, рекреацију у клубовима, афирмацију културног стваралаштва, шаховске секције. У удружењима се организују бесплатни прегледи пензионера, где се мери крвни притисак, шећер, врши преглед вида и слуха и тако даље. Све су то активности које се неби могле организовати успешно за више од милион и шестохиљада пензионера у Србији да није Савеза пензионера Србије и општинских и градских удружења као његовог саставног дела. И што је, такође, важно подсетити – све ове активности и мере организују се за све пензионере, независно од њихове партијске или било које друге личне припадности.

Зато је Савез пензионера Србије изнад свих партија – он је кровна и државотворна организација која интересе пензионера усаглашава искључиво са државом Србијом – Владом Републике Србије, министарствима, Фондом ПИО и другим државним институцијама. Зато Савез нетреба и несме да се у свом деловању приклања било којој политичкој партији и да буде њен сервис.

Кључни је задатак Савеза да се у преговорима са Владом дође до циља да према „швајцарском моделу“ у расподели пензија раст просечне пензије у Србији прати раст плата у јавном сектору, а то значи да просечна пензија буде у износу од 50 одсто просечне плате. Тиме би се исправиле вишедеценијске неправде према пензионерима које су они стоички изнели на својим плећима, имајући увек разумевање за државу и њене приоритете.

Савез пензионера Србије посебно ће се залагати да се помогне пензионерима са најнижим пензијама и ове проблеме, поред преговора са Владом, решаваће и кроз различите облике солидарности са овим лицима. Савез ће се посебно залагати за нормативно решење којим би се обезбедило да лица која имају преко 65 година, а никад нису били формално запослена (домаћице, физички радници и други) добију од државе неку врсту „пензије“ или боље рећи трајне месечне надокнаде, која би износила најмање 100 евра у динарској противредности. Тиме би држава показала велику бригу за ова лица и обезбедила им какву-такву сигурност и предвидљивост у њиховом социјаном животу у старости. Држава која се развија темпом каквим се данас развија Србија може пронаћи начина да финасира ову друштвену групу старих лица, којих, по неким проценама има око 100.000.

На састанку са председницима општинских и градских одбора, разматрана су и друга питања, а у расправи су, поред професора др Андреје Савића, секретара Драгана Петковића, учествовали председници пензионерских удружења Београда, Пријепоља, Новог Сада, Шапца и других градова и општина у Србији.

МИЛЕНКО ЕРАКОВИЋ, одговорни уредник листа за пензионере и потомке Треће доба-Шабац