Почетна Вести Интервју секретара Савеза пензионера Србије Драгана Петковића дат Тањугу

Интервју секретара Савеза пензионера Србије Драгана Петковића дат Тањугу

79

БЕОГРАД – Вест да ће повећање пензија од око 11 одсто почети од 1. децембра ове године уместо од 1. јануара 2025. године, како је раније најављивано, је изузетно значајна и добро прихваћена од стране пензионера, изјавио је данас секретар Савеза пензионера Србије Драган Петковић.

„Она је одраз стабилне и континуиране политике коју држава води према пензионерској популацији. Пензија јесте економска категорија али одређени поступци и одлуке Владе Србије који су вођени у неколико претходних година допринели су томе да она буде стабилна и предвидива економска категорија“, рекао је он за Тањуг.

Додао је да у Савезу пензионера Србије, као организацији која штити интересе највећег броја пензионера у Србији, више и не размишљају о томе да ли ће бити исплате пензија или неће, већ је тежиште на томе да се побољша животни стандард и положај најстаријих.

„Ових око 11 одсто повећања се у сваком случају крећу у пројектованим величинама које су предвиђене моделом за усклађивање пензија, односно побољшаном швајцарском формулом и излазе из тога оквира“, рекао је он.

Навео је међутим да је просечна пензија у Србији сада 45.709 динара а да је просечна плата нешто већа од 100.000 динара, што значи да просечна пензија износи око 45 одсто просечне плате.

То, истакао је, није у складу са пројектованим и стратешким документима Савеза пензионера Србије који жели да постигне да тај однос буде барем 50 одсто, у складу са економским могућностима и капацитетима државе и да се тај ниво одржава.

„У том смислу Савез пензионера Србије ће са својим стратешким партнерима, односно синдикалним организацијама пензионера, које учествују у социјалном дијалогу са државом, у разговорима са представницима Владе Србије у наредном јесењем периоду видети да се изнађу могућности да се достигне пројектована цифра да просечна пензија износи 50 одсто просечне плате“, рекао је Петковић.

Нагласио је да око милион пензионера прима пензију до и испод просечне пензије и да тај статистички податак најбоље одржава ситуацију и положај пензионера у нашем друштву.

Према његовим речима неопходно је да се изнађу могућности како да се помогне пензионерима који примају најмање, а то су пре свега пољопривредни пензионери, као и неки корисници инвалидске пензије, који примају мање од минималне пензије а она је сада нешто нижа од 25.000 динара.

„Када се ови подаци узму у обзир види се да простора за дијалог и деловање Савеза пензионера са партнерима у социјалном дијалогу са државом, има. Ми смо у јуну упутили писмо премијеру Милошу Вучевићу и очекујемо да са њим и представницима ресорних министарстава, на јесен разговарамо о овим проблемима“, рекао је он.

Појаснио је да ће се на тим разговорима тражити да се изнађе модус како да се достигне ниво просечне пензије од 50 одсто просечне плате која буде у том тренутку.

„Сада тај ниво није достигнут а у децембру када дође до повећања, просечна пензија ће за неке категорије, као што су запослени, можда бити 50 одсто просечне плате а за друге, самосталце и пољопривреднике, ће бити испод овог процента“, истакао је Петковић.