Почетна Активности чланица Гостовање проф др АНДРЕЈЕ САВИЋА на обележавању 79. годишњице Удружења пензионера Јагодине...

Гостовање проф др АНДРЕЈЕ САВИЋА на обележавању 79. годишњице Удружења пензионера Јагодине и учешће у емисији „Ни по бабу ни по стричевима“, на ТВ ПАЛМА плус

82

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Сбије, био је гост на обележавању 79. годишњице Удружења пензионера Јагодине. У обраћању члановима овог удружења, он је истакао да је управо Јагодина добар пример изванредне сарадње УП Јагодина и локалне заједнице. При томе, локална заједница на најбољи начин распознаје значај социјалне политике према најстаријој популацији.

            Проф. Савић је о томе говорио истога дана и у емисији: „Ни по бабу ни по стричевима“, ТВ Палма плус, а тема емисије је била: Пензионери у Србији данас.

            У уводном излагању, проф. Савић је истакао да, према подацима Републичког фонда ПИО, у Србији тренутно има 1.652.000 пензионера, што значи да је последњих година приметан тренд пада укупног броја пензионера. При томе, нагласио је проф. Савић да је веома важно што се однос између броја укупног броја запослених у Републици Србији и броја пензионера повећава у корист броја запослених. Тај однос је, изражено у процентима, у претходној СФРЈ, у најповољнијем периоду, износио 4:1, што значи да је на 4 запослена, долазио један пензионер. Сада је слика нешто другачија, с обзиром да на око 2.600.000 запослених, долази око 1.650.000 пензионера, односно у процентима 2:1,6 при чему је посебно важно истаћи да се тај однос полако мења и овај проценат се повећава.

            Проф. Савић је у наставку подвукао да је Савез пензионера Србије (САПЕНС) најмасовније  удружење у Републици Србији и да има 183 чланица, од чега 169 градских и општинских удружења пензионера и 14 пензионерских организација са КиМ. Сарадња САПЕНС са свих 183 чланица, на задовољство свих пензионера у Србији, је изузетно добра, а посебно треба истаћи и да је 14 организација пензионера са КиМ, у потпуности интегрисано у пензионерску организацију Србије.

            Осврћући се подршку локалних и надлежних републичких органа САПЕНСУ, проф. Савић је истакао да до пре три године та подршка није постојала, али да се та ситуација значајно променила. Наиме, до пре три године се као „наводни“ заштитник интереса пензионера појављивала једна мала политичка организација непотистичког карактера. Сада се таква ситуација превазилази, отворени су непосредни канали комуникације према државним институцијама, тако да је САПЕНС репрезент укупне пензионерске популације у социјалном дијалогу са државом по свим питањима када је у питању повећање пензија и област друштвеног стандарда пензионера. При томе, мора се нагласити да је држава учинила максималне напоре на побољшању статуса пензионера и целокупна пензионерска организација то изузетно цени.            

Цело гостовање проф. Савића у емисији: „Ни по бабу ни по стричевима“, на ТВ Палма плус, може се одгледати на