Почетна Активности чланица ТРЕЋА СПОРТСКА МАНИФЕСТАЦИЈА ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА БЕОГРАДА

ТРЕЋА СПОРТСКА МАНИФЕСТАЦИЈА ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА БЕОГРАДА

79

Трећи „Меморијал Василија Белобрковића” одржан је 21. маја ове године, у Хали спортова „Ранко Жеравица” на Новом Београду. Манифестацију је и овог пута организовала Градска организација пензионера (ГОП) Београд, под покровитељством Градске општине Нови Београд и уз подршку Савеза пензионера Србије. Уводни говор одржала је Ружица Белановић, председница ГОП Београд, у присуству директора РФ ПИО Реље Огњеновића, помоћника директора Фонда и председнице Покрета трећег доба Србије, Драгане Калиновић, челних људи Градске управе и Савеза пензионера Србије.

– Данас организујемо по трећи пут манифестацију спорта и рекреације за пензионере Београ да и морам признати да сам поносна и срећна што смо успели не само да одржимо нашу Градску организацију, већ и да је унапредимо на онај начин какав нам је у аманет оставио наш Василије Белобрковић. Ми пензионери смо показали и доказали да на основу нашег животног и радног искуства можемо много да помогнемо држави и да смо увек уз државу и за државу. Данас ћемо показати да смо и кондиционо спремни, да умемо и у спортским дисциплинама да остваримо изванредне резултате – рекла је Ружица Белановић..

Такмичарима и свим присутнима у име Фонда ПИО обратио се директор Реља Огњеновић који је захвалио пензионерима на енергији коју показују и указао на то да подршка државе није само у повећању пензија, већ и пакетима солидарне помоћи, бесплатном опоравку пензионера у бањама, али и у помагању спортско-рекреативних манифестација старијих. – Издвојили смо 22,3 милиона динара за спортско-рекреативне и културне манифестације пензионера, а број људи који се овде појавио говори да смо били апсолутно у праву – истакао је Огњеновић.

Трећу спортску манифестацију београдских пензионера отворио је председник Привременог органа града Београда, Александар Шапић, који је поручио младима да би требало да се угледају на старије због њиховог „стања духа и енергије”, и истакао да је увек настојао да подржи овакве манифестације. Више од 350 пензионера из свих општинских и гранских удружења Београда, подељених у 62 екипе, показало је своју вештину у пет дисциплина – кошарци, фудбалу, пикаду, штафети и шаху. Како ова мини олимпијада заправо представља квалификационо такмичење, победници у појединачним дисциплинама такмичиће се на Олимпијади спорта, здравља и културе, која се традиционално одржава почетком октобра у Врњачкој Бањи. Као и увек до изражаја је дошао спортски дух сениора, њихова упорност, храброст и позитиван став који свима може да послужи као инспирација. Они су пример да године нису и не смеју да буду препрека за активан живот. Али иако је такмичарски дух био присутан, на терену је доминирао осећај заједништва. Учесници су се међусобно бодрили и радовали успесима, показујући прави смисао спортског духа – фер-плеј и поштовање противника. Када је реч о резултатима, укупни победник била је екипа Удружења пензионера Савезног министарства унутрашњих послова, испред Удружења пензионера општине Нови Београд 1 и Удружења пензионера Врачар. У кошарци најбоље је било Удружење пензионера Савезног министарства унутрашњих послова, док је у фудбалу најбољи резултат остварило Удружења пензионера општине Нови Београд 1. Звездарци су били најбољи у шаху, а да су и даље најпрецизнији у пикаду показали су чланови екипе Младеновац 1. Најуигранији и најбржи су били пензионери општине Врачар, који су остварили најбољи пласман у штафети.