Почетна Активности чланица 10. СУСРЕТИ ПЕНЗИОНЕРА „И ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ” У КЊАЖЕВЦУ

10. СУСРЕТИ ПЕНЗИОНЕРА „И ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ” У КЊАЖЕВЦУ

56

Око 200 пензионера из Врњачке Бање, Зајечара, Крушевца, Лесковца, Мајданпека, Сврљига, Смедеревске Паланке и Сокобање узело је учешће на манифестацији под називом „И ја имам таленат”, одржаној у Књажевцу. Након дефилеа градом, дружење ветерана се наставило у реновираној сали Дома културе.

Присутнима се обратио председник Удружења пензионера Књажевца, Радомир Вељковић, а манифестацију је отворила заменица председника општине, Марија Јеленковић. Након топле добродошлице, први су наступили домаћини приредбе, чланови књажевачког КУД „Сунчана јесен” са програмом „Заплакала Стара планина”.

Потом је публика уживала у играма из Шумадије, изворним влашким играма, градским играма, песмама уз гусле и на усној хармоници, као и у лесковачким заврзламама и чарламама. Врњачка Бања представила се кореографијом под називом „Радојкина чаролија”, а чланови КУД „Пензионер” из Зајечара припремили су здравицу, песму уз гусле и на усној хармоници, као и игре из Великог Извора и влашку полоску гагауз. Гости из Крушевца наступили су са играма из свог краја, а Лесковчани су имали богат програм – „Лесковачке заврзламе и чарламе”, аутора Добривоја Каписазовића. Програм је припремила Мирослава Добреновић, а кореографију Весна Ђорђевић.

Удружење пензионера из Мајданпека приказало је изворне влашке игре, а Удружење из Сврљига представило се рецитацијом. Смедеревска Паланка наступила је са две екипе: Општинска организација пензионера, Фолклорна група „Доња Јасеница”, приказала је игре из Шумадије, а КУД „Абрашевић” градске игре. Удружење пензионера из Сокобање извело је песму „Миља” и игре из Србије.

Манифестација посвеће на дружењу, лепоти народног стваралаштва и фолклорних ига ра „И ја имам таленат” била је ревијалног карактера, те су, по њеном завршетку, учесницима уручене захвалнице.