Почетна Вести Нова „швајцарска формула” спречава даље обезвређивање пензија

Нова „швајцарска формула” спречава даље обезвређивање пензија

170

Да ли ће се приходи најстаријих од јануара 2023. усклађивати с растом зарада или ће пратити и раст цена на мало зависиће од учешћа у БДП-у

Тражиће се усклађивање принадлежности пензионера два пута годишње (Фото Н. Марјановић)

Суштина измене „швајцарске формуле” је да се упркос расту инфлације сачува употребна вредност пензија и да држава спречи или успори даљи раст цена не само основних животних намирница, већ и лекова који су примарни за пензионере, каже проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије

Пензионери Србије много се више радује измени нацрта Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који предвиђа промену члана 80, односно регулише будући начин усклађивања пензија, него повећању принадлежности у децембру и јануару 2023. за више од 21 одсто. Промене је прошле недеље у Скупштини Србије најавио и министар финансија Синиша Мали приликом расправе о допуни овог закона. Навео је да би од 1. јануара требало да буде примењивана „швајцарска формула плус” која ће додатно заштитити примања најстаријих.

Управо је овај документ рецепт за помоћ пензионерима како се њихови приходи који се сада усклађују 50 одсто са растом зарада и исто толико с растом инфлације једном годишње, не би даље обезвређивали. Новим изменама предвиђају се три могућа сценарија за усклађивање од Нове године. Који ће бити прихваћен зависиће од тога колико је учешће пензија у БДП-у.

У нацрту предлога пише „да се почев од јануара текуће године примања усклађују у зависности од процентуалног учешћа пензија и новчаног износа као увећања уз пензију, исплаћених у периоду који укључује први и други квартал претходне и трећи и четврти квартал године који претходи тој години”.

Уколико падну на испод 10 одсто БДП-а, усклађиваће се само са просечним платама, ако су између 10 и 10,5 процената пензије би се усклађивале половином с потрошачким ценама и половином с просечном зарадом без пореза и доприноса, односно имплементираће се „швајцарска формула”, а ако су између 10,5 и 11 одсто, биће индексиране са стопом инфлације.

Пензије се усклађују на основу статистичких података о промени просечне плате и потрошачких цена за период од годину дана рачунајући уназад почев од јуна претходне године у односу на период од 12 месеци који претходи наведеном периоду. Како се даље наводи у нацрту измена закона он ступа на снагу осмог дана од објављивања у „Службеном гласнику”, а примењује се од 1. јануара 2023.

Према тренутно важећој „швајцарској формули” учешће пензија свих категорија пензионера у просечној заради износи 41,1 одсто, запослених 43,7 процената, самосталних делатности 39 и пољопривредника 17,7 одсто, показују статистички подаци ПИО фонда за септембар.

Андреја Савић (Фото Савез пензионера)

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, каже за „Политику” да је најважније да је држава озбиљно схватила проблематику пензионера и да су после разговора са премијерком и министрима крајем лета, они узели у разматрање измену „швајцарске формуле”.

– Држава мора да ради на обуздавању инфлације која према последњим подацима износи 15 одсто. Суштина измене „швајцарске формуле” је да се упркос расту инфлације сачува употребна вредност пензија и да држава спречи или успори даљи раст цена не само основних животних намирница, већ и лекова који су примарни за пензионере – наводи Савић.

Осим тога важно је да што пре настави посао радна група при Министарству рада која се бави спорним пензионерским питањима.

– Пензионери ће као заштитни механизам тражити од надлежних и да се њихова примања убудуће усклађују два пута годишње како би и то била својеврсна заштита за случај даљег обезвређивања пензија – закључује проф. Савић.

Као што је познато репрезентативна удружења пензионера су по формирању нове владе послали допис и новом министру рада Николи Селаковићу како би га упознали са својим горућим проблемима које би требало да заједнички реше.

Примена постојеће формуле уведене 2020. године није у пракси одржала однос – просечена пензија једнако 50 одсто раста просечне зараде и исто толико раста инфлације, па су у том смислу и сами предлагали измену члана 80 закона о ПИО који се сада мења.

Извор: Политика