Почетна Вести Одржан састанак председника Владе Србије и представника репрезентативних удружења пензионера

Одржан састанак председника Владе Србије и представника репрезентативних удружења пензионера

401

Представници пензионерских организација који су јуче били на састанку код премијерке задовољни су што су после много година имали сусрет на највишем нивоу.

Представници владе – премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и министарка рада проф. др Дарија Кисић саслушали су јуче предлоге представника три репрезентативне организације пензионера и саопштили им да ће се захтев о повећању пензија за 24 одсто од новембра и децембра разматрати по формирању нове владе. Истовремено би за месец дана требало да се одржи и састанак радне групе при Министарству рада за праћење прописа система пензијског и инвалидског осигурања која се од почетка године није састајала због избора. Тада би се детаљно образложило шта је реално, а шта не да се од пензионерских захтева испуни с обзиром на финансијске прогнозе у наредном периоду.

Љубиша Бабић, генерални секретар Удружења синдиката пензионера Србије, каже да је разговор био конструктиван и да није било реално очекивати да ће представници владе рећи да прихватају да се пензије повећају за 24 одсто, нити да ће у овом часу бити измењена „швајцарска формула” али је добро што су за почетак хтели да нас приме и чују.

– Сагласни смо око тога да пензије морају да се повећају, разлика је само у висини и динамици повећања. Ми смо предложили да се пензије у новембру и децембру увећају за 24 одсто, а од јануара за 19,3 процента, док су представници владе на становишту да повећање у новембру и децембру буде девет одсто, а од јануара 16. Када је реч о измени „швајцарске формуле” и томе да пензије не смеју да падају испод 50 одсто од просечне плате, речено је да постоји више могућности да се то уради. Једна је да се повећа удео зарада у „швајцарској формули”, а други да се нађу допунски модели увећања пензија који би пратили раст трошкова живота – наводи Бабић.

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије каже да је задовољан састанком тим пре што је после много година делегација уопште примљена да разговара на највишем нивоу. То се годинама није догодило. Када се формира влада очекује се да се и радна група при Министарству рада активира и на састанцима тих тела ће се детаљно разматрати предлози пензионера са којима је влада коначно упозната до детаља.

– Треба имати у виду да се промене у вези са пензионерима не могу десити преко ноћи. Реч је о великој популацији, о озбиљној суми новца који држава за ова давања мора да обезбеди. Али важно је да надлежни у влади буду у ходу информисани о нашим проблемима и предлозима како да их превазиђемо, а ми о њиховим могућностима да их реше, с обзиром на свеукупну економску и геополитичку ситуацију – закључује Савић.

Међу захтевима представника Удружења синдиката пензионера Србије, Савеза пензионера Србије и синдиката пензионера „Незавиност” је и да повећање пензија за 2023. годину износи 19,3 одсто што би било еквивалентно износу децембарске пензије за 2022. годину (38.408 динара). Такође у циљу побољшања резултата „швајцарске формуле” како би раст пензија реалније пратио раст зарада предложено је да просечна пензија буде најмање 50 одсто просечне зараде, да у „швајцарској формули” раст плата учествује са 90 процената трошкова – инфлације са 10 одсто вредности. У циљу решења статуса социјално угрожених и старијих од 65 година, који су без икаквих новчаних средстава (300.000 грађана), као и оних с најмањим пензионим примањима, пензионери траже да се покрене поступак израде социјалних карата како би се утврдила висина социјалне помоћи за наведене особе.

Извор: Политика