Почетна Вести ОДРЖАНА СКУПШТИНА САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

ОДРЖАНА СКУПШТИНА САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

322

На првој редовној седници Скупштине Савеза пензионера КиМ, одржаној у грачаничком Дому културе, 03.06.2022. године, учествовао је 41 делегат уз присуство бројних гостију, представника институција и организација са којима Савез пензинера КиМ има блиску сарадњу.

Скупштини је присуствовао начелник Косовског управног округа Срђан Поповић и председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић.

Проф. др Савић је изразио задовољство што је Савез пензионера КиМ поново покренут и нагласио одличну сарадњу са председником Веском Стојковићем. Он је између осталог истакао да је пре три године, уочи самог почетка пандемије коронавируса, договорено да се обнови покрајински савез пензионера КиМ, који од 2008. године није био активан. Захваљујући заједничким напорима успели смо у тој намери. Изразио је своја уверења и очекивања да ће се по конституисању нове Владе Републике Србије покренути конкретан социјални дијалог око тога на који начин можемо заједно са државом утицати да се елиминишу негативни ефекти епидемије и негативни економски ефекти настали услед најновијих геополитичких догађаја, са посебним акцентом на побољшању стандарда и положаја пензионера и старих у друштву.

Гост на Скупштини био је и Хаџи Милорад Стошић, заменик председника ПУПС-а и посланик у Скупштини Србије.

Према речима Веска Стојковића, председника Савеза пензионера КиМ, део програма који је био планиран у протеклој години није реализован због пандемије коронавируса, али упркос томе, оствареним резултатима морамо бити задовољни обзиром да је тек прва година  рада, а посебно добри резултате су остварени на плану опремања и консилидације  14 удружења пензионера широм Косова и Метохије.

У циљу осавремењавања рада девет удружења пензионера добило је комплете информатичке опреме, а уручена су и три сета спортске опреме. То су донације Савеза пензионера Србије и РФ ПИО. Већина удружења има просторије које су под закупом, и једина су места  где се пензионери могу јавити и обратити за своје потребе. У њима се примају и обрађују пријаве за ваучере, бесплатну рехабилитацију, за набавку основних животних намирница и друго.

На првој редовној скупштини Савеза пензионера Косова и Метохије усвојен је извештај о досадашњем раду као и програм рада за наредни једногодишњи период. Такође, усвојен је финасијски извештај за прошлу годину и финансијски план за наредну, извршен је и избор нових чланова Извршног одбора на местима преминулих колега. Савез пензионера Косова и Метохије тренутно броји око 5.000 чланова и интересовање пензионера за учлањење је све веће.