Почетна Вести Пензионери разочарани што нема измене „швајцарске формуле”

Пензионери разочарани што нема измене „швајцарске формуле”

497

Ако већ све остаје по старом примања најстаријих више не би смела да падају испод 50 одсто просечне зараде као што је сада, јер је то законом прописано.

Буџетом за наредну годину који је пре два дана усвојила влада планирано је повећање пензија по „швајцарској формули” од 5,5 одсто. Уз то је обезбеђен и новац за исплату 20.000 динара сваком пензионеру у фебруару наредне године. Када се то сабере са ових 5,5 процената, то је повећање у маси за пензије од чак 11,2 одсто, изјавио је Синиша Мали, министар финансија.

То значи да пензионери, бар како сада ствари стоје, не могу да рачунају на промену „швајцарске формуле”, односно на нови начин усклађивање пензија, већ остаје досадашњи према коме оне са 50 одсто прате раст зарада и исто толико раст инфлације. Уместо да, како су се пензионери надали, са 70 процената прате раст плата и са 30 раст цена на мало.

Дакле, најаве надлежних о великом расту БДП-а, чињеници да су све мање дотације из буџета за исплату пензија, што је све остављало простора пензионерима да верују да ће тај новац бити преусмерен на нову формулу, остају за нека друга времена. За када, не зна се.

Са друге стране ако се има у виду нацрт стратегије владе од јуна ове године у коме је било јасно наведено да се у наредном трогодишњем периоду не планира промена садашњег начина индексације пензија, онда пензионери нису ни имали чему да се надају.

Овај став је тада али и пре неколико дана приликом најаве новог ребаланса буџета подржао Фискални савет наглашавајући да је ово веома битно (да се ништа не мења у наредне три године) имајући у виду да је одржив пензијски систем један од најважнијих стубова на којима почивају јавне финансије, а да су се у јавности већ могле чути најаве измена „швајцарске формуле” у циљу повећања пензија.

Влада је тада још нацртом фискалне стратегије потврдила да ће се придржавати „швајцарске формуле” за повећање пензија. – Препоручујемо влади да се доследно држи ове формуле приликом израде буџета за следећу годину. Евентуалне модификације важеће формуле које се све чешће помињу у јавности никако не би требало спроводити без свеобухватних и транспарентних анализа, јер су пензије најосетљивији и највећи сегмент јавних финансија. Контрола раста пензија и плата у јавном сектору и у 2022. остаје главно сидро за вођење одговорне фискалне политике. Добра вест је да у 2022. постоји фискални простор за солидно повећање пензија и плата у јавном сектору – наводи се у извештају Фискалног савета.

Разлог за такав опрез правдају тиме, да садашњи трендови привредне активности указују да је током трајања епидемије прогнозирање макроекономских индикатора и даље веома отежано и да су нагле промене тренда и те како могуће. На пример, уколико се убрзање инфлације отргне контроли, то би могло да има приметан негативан ефекат.

Проф. др Андрија Савић председник Савеза пензионера Србије, каже да је изненађен оваквом одлуком владе да се по питању „швајцарске формуле” ништа неће мењати, јер су надања ове вишемилионске популације била сасвим другачија будући да им се стално понавља да ће им се положај променити чим се стекну економски услови. А како то свакодневно слушамо, то је сада.

– Ово очекивање пензионера је утолико више оправдано ако се зна да је још пре две године најављивано да ће се „швајцарска формула” побољшати и опет ништа – наглашава Савић.

Упитан да ли уопште има сврхе обраћати се влади будући да су о свему више пута подробно обавестили и премијерку и министре финансија и рада, одговара да неће одустајати јер то дугују пензионерима.

– Како је планирано 15. новембра би требало да се одржи састанак с ресорном министарком Даријом Кисић Тепавчевић где ће јој се као горући проблем изложити управо ово – одустајање државе од промене начина усклађивања пензија. Замолићемо је да уколико већ не желе ништа да мењају у начину обрачуна пензије онда макар да поштују закон који су сами донели. То значи да просечна пензија учествује у просечној заради са 50 одсто. Јер „швајцарска формула” оваква каква је сада прописује управо то а пензионери су већ дуже од годину и по дана испод тог процента – наводи Савић.

Савез пензионера подржава сваку једнократну помоћ државе и то нису мале паре када се све сабере, али то није дугорочно решење, не улази у основицу за обрачун пензије. Будући да „швајцарска формула” остаје иста, пензије ће и даље наставити да падају у просечној заради а већ су сада на око 45 одсто. То би био начин да се заустави даљи пад удела пензија у просечној заради који за све категорије пензионера износи 45,4 одсто, с тим што је учешће пољопривредних 19,5 процената, показују статистички подаци Фонда ПИО из августа ове године.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине каже да није изненађен и да се ово очекивало још средином године када је то јавно речено кроз стратегију владе да све остаје исто у наредне три године.

– Проблем је што ће пензије с истом „швајцарском формулом” наставити све мање да вреде у односу на просечну зараду што није добро. Решење није у усклађивању принадлежности два пута годишње. И тако би опет каскали за платама – сматра Ненадић.

Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица напомиње да је одавно рекао да су ово само предизборне приче што се и потврдило.

– Ако се зна да су Међународни монетарни фонд и Фискални савет истог става као и влада пензионери немају шта да очекују. Проблем ове формуле је што се приликом усклађивања користе подаци стари 18 месеци па пензионери живе са новом инфлацијом а пензије су усклађене са оном од пре годину дана – објашњава Тамбурић.

Издаци за пензије су на око 10,5 одсто БДП-а, а како су из Фискалног савета у више наврата наводили уколико неко жели да модификује „швајцарску формулу” онда би она требало да одражава не само ефекте раста већ и кризе, па ако пензије расту више када иде добро, онда треба и да падају када је лоше.

Извор: ПОЛИТИКА