Почетна Вести Променом швајцарске формуле пензије би се приближиле зарадама

Променом швајцарске формуле пензије би се приближиле зарадама

465

Тренутним усклађивањем просечна пензија у просечној плати учествује са 48,3 одсто за све категорије пензионера

Александар Вучић, председник Србије обрадовао је у недељу пензионере обећавши им да ће држава настојати да пензије брже расту а да проценат раста буде близу процента повећања плата. Он је још рекао и да пензије јесу највеће у Србији, али да то не значи да су довољно добре и да су расле довољном брзином, те да добро разуме захтеве пензионера да оне у већој мери прате раст зарада.

– Нисам сигуран да ли ће 100 одсто моћи буде тако, али имате моје обећање да ћу се трудити да то покушамо – нагласио је Вучић..

Изјава председника Србије на седници Главног одбора Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) да ће држава настојати да проценат раста пензија буде близу повећања раста плата је, према оцени председника ПУПС-а Милана Кркобабића, најлепша вест за око 1,7 милиона пензионера у Србије.

– Председник Вучић је јуче дефинитивно исказао спремност да раст пензија приближно прати раст плата и могу рећи да је ово за пензионере историјски искорак, изјавио је на ТВ Пинк Кркобабић, који је и министар у Влади Србије задужен за бригу о селу.

Шта пензионери кажу на ове вести?

У Савезу пензионера Србије поздрављају најаве првог човека државе, наглашавајући да је добро да постоји политичка воља да се помогне овој вишемилионској популацији. С друге стране, треба бити свестан да тај раст принадлежности и праћење зарада у већем проценту, не може да буде преко ноћи, већ ако се стекну услови и настави економски раст, објашњава проф. др Андреја Савић, председник овог Савеза.

– Ако БДП настави да расте и до краја године буде и већи до 6,5 одсто како се најављује то ће бити одлична вест, али с друге стране да би пензије реално, а не номинално расле потребно је да се инфлација заузда. Јер, та стопа инфлације изазива малу дозу забринутости међу пензионерима, поготово када уђу у продавницу и увере се колико им треба сада новца да плате исто оно што су куповали почетком ове или крајем прошле године – наводи Савић.

Подсећа да су они испред Савеза пензионера Србије и Војводине одавно предлагали да се промени швајцарска формула и да пензије почну да прате раст зарада са 70 одсто, а раст инфлације са 30 процената, али да нису добили одговор. Пензионерима је важно да држава показује да брине о њима и помаже им колико може. Свака једнократна помоћ им је добро дошла. Али и најновије усклађивање од нове године као и 22.000 динара помоћи у фебруару, за већину је више од месечне пензије, наглашава наш саговорник.

На констатацију да је било обећања од пре годину дана да ће се појачати швајцарска формула у смислу да просечна пензија неће падати испод 50 одсто просечне зараде, Савић каже, да се све на томе завршило. И даље је учешће просечне пензије далеко од 50 одсто у односу на просечну плату. Разлог је што примања знатно брже расту у односу на пензије.

Подаци ПИО фонда потврђују да је просечна пензија у јуну ове године износила 29.384 динара, као и да је учешће просечне пензије у просечној заради без пореза и доприноса за све категорије пензионера 45,2 за самосталне делатности 43,4 за запослене 48,2 одсто, док је за пољопривреднике 19,4 процента. Просечан износ пензије за пензионере ПИО запослених у јуну је износио 31.138 динара и њу прима 1,4 милиона најстаријих, за самосталце је просек 28.211 и добија је 102.468 пензионера, и за пољопривреднике 12.615 а прима је 156.034 земљорадника.

Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица наводи да ако се има у виду да је већина ових обећања дата у предизборне сврхе да би било добро урадити бар нешто. За почетак макар повећати на 20.000 најниже пензије за све категорије пензионера. – Држава чак и не мора да мења швајцарску формулу да би пензије стигле зараде, уколико би примања најстаријих убудуће усклађивала на сваких пола године. Овако са закашњењем од 12 месеци нема говора да пензија може да износи 50 одсто од просечне зараде – објашњава он.

Подаци потврђују да су нето зараде номинално од јануара до маја порасле 8,5, а реално 6,3 одсто. Он додаје да може да се сложи с председником да су пензије највеће у Србији, али такође номинално али не и реално.

Милан Ненадић председник Савеза пензионера Војводине, наводи да је добро што председник охрабрује пензионере и што каже да би ситуација могла да се поправи уколико би пензије брже пратиле раст зарада.

– Ми смо то одавно предлагали кроз измену швајцарске формуле. Верујем да председник не би давао оваква обећања да нема реалан основ за то – закључује Ненадић.

Извор: „ПОЛИТИКА“