Почетна Вести ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ И АПЕЛ ВЛАДЕ УПУЋЕН ПЕНЗИОНЕРИМА И ГРАЂАНИМА СТАРИЈИМА ОД...

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ И АПЕЛ ВЛАДЕ УПУЋЕН ПЕНЗИОНЕРИМА И ГРАЂАНИМА СТАРИЈИМА ОД 65 ГОДИНА

1112

Председник Александар Вучић, због ситуације са корона вирусом прогласио је 16.03.2020. године у 20.00 часова, ванредно стање на територији целе Републике Србији, а међу бројним мерама које ће бити успостављене у наредним данима, једна је посебно значајна и односи се на старије грађане.

Што се дисциплине тиче, председник Вучић је рекао да пензионери, лица старија од 65 година, морају да буду у својим кућама. Према његовим речима, у наредна три дана биће проверавано да ли се поштује ова одлука, ако кршење буде 0,1 до 0,2 одсто, донеће се обавезујућа одлука да сва лица морају да остану у својим кућама, односно двориштима, ако су на сеоском подручју.

Председник Вучић је замолио старије суграђане да не излазе из кућа и да ће бити организовани тимови који ће им пружити неопходну помоћ.

Апел Владе Републике Србије: Шта треба да радите да останете здрави
У саопштењу Влада „моли најстарије суграђане, који су најугроженија група становништва, да у највећеој могућој мери поведу рачуна о себи и свом здрављу“, спроводећи следеће поступке.
1. Често прање руку, а нарочито након кувања, коришћења тоалета или доласка у контакт са металним предметима и другим особама, најбоља је и најефикаснија превентивна мера у заштити од вируса.
2.  Уколико имате 65 и више година, строго водите рачуна да што мање излазите из куће. Изузетно је важно да боравите у редовно дезинфикованим, проветреним просторијама са затвореним вратима, избегавајући физички контакт са укућанима и коришћење истих предмета. Приликом кијања и кашљања покријте уста марамицом или лактом и обавезно оперите руке након тога.
3. Уколико је неопходно да напуштате вашу собу или по специјалној потреби дом, користите заштитну маску или ставите део гардеробе преко носа и уста. Плаћање рачуна, куповина намирница и сличне ситуације, представљају радње за које се строго саветује да уместо вас обави млађа особа из вашег окружења.
4. Од круцијалног значаја је да, уколико осетите неке симптоме или друге здравствене тегобе, не идете у дом здравља или болницу већ да позовете неки од бројева телефона, специјално оформљених за ове потребе. Поред већ познатих бројева (064/894-52-35 и 011/268-45-66 ) Министарство здравља увело је 20 нових телефонских бројева које можете пронаћи на сајту www.covid-19.rs.
5. Будите активни и одржавајте свакодневну рутину колико вам то изоловани улови дозвољавају. Још једном вас молимо да пратите све савете и будете у комуникацији са вашим најближима. Новонастале околности захтевају максималну озбиљност, али је једнако битно остати миран и сталожен, без панике и тензије.