Почетна Активности чланица Нови дневни боравак за сениоре Кладова

Нови дневни боравак за сениоре Кладова

1618

У Кладову живи око 10.000 становника, од којих безмало 6.000 има статус пензионера. Међу њима чак око 700 прима пензију нижу од 10.000 динара. Зато је на иницијативу тамошњег Удружења пензионера, општина Кладово за старије од 65 година обезбедила новац за субвенционисање јавног превоза у приградском саобраћају. На бесплатни превоз од почетка ове године житељи могу да рачунају двапут месечно, односно данима када се исплаћује пензија, али и пијачним данима (субота). Утврђене су три приградске аутобуске линије на територији општине: из Текије, преко Новог Сипа, Давидовца и Кладушнице, затим из Купужишта преко Брзе Паланке, Грабовице, Велике Каменице, Љубичевца и Велеснице, и из Вајуге преко Корбова, Рткова, Велике Врбице, Мале Врбице и Костола. У удружењу подсећају заин-тересоване суграђане да што пре треба да се обрате удружењу како би добили превозничку легитимацију.

За потребе најстаријих грађана, пензионера са најнижим примањима и угрожених, недавно је отворен друштвени клуб за дневни боравак пензионера. У обнову овог кутка уложено је три милиона динара, а објекат је отворен пре око месец дана.

– Просторије се налазе у некадашњем Дому пензионера и инвалида рада. У 160 квадрата наши чланови од пре месец дана могу да рачунају на место за дружење и боравак, а они најугроженији и на субвенционисани топли оброк. За сваког од њих општина Кладово по оброку издваја 80 динара из буџета, док пензионер треба да доплати 120 динара – об-јашњава Синиша Стаменковић, први човек Удружења пензионера општине Кладово.

У објекту, у Дунавској улици, све је сређено цакум-пакум. Обављени су сви унутрашњи занатски радови, обновљене су инсталације и уређаји, уграђен је нови намештај и прибор, а зграда има и нови кров.

Друштвени клуб може да прими 80 гостију, уз комплетан мени, освежавајуће напитке и забавни оркестар. Храна из утврђеног менија се припрема у централној кухињи АД „Ђердап-услуге”. Сервира се кроз дистрибутивну кухињу дома пензионера. План је да се годишње подели 17.000 субвенционисаних оброка.

Примарни задатак овог удружења је да помаже старијима. У сарадњи са Савезом пензионера Србије и Фондом ПИО, за своје чланове набављају храну, кућна хемијска средства, дрва и угаљ.

– Наши чланови огрев добијају по повлашћеним ценама. Имају могућност плаћања робе на више рата, тачније од че-тири до шест, и то обуставама преко чекова Фонда ПИО – подсећа Стаменковић, додајући да удружење годишње подели и 400 социјалних пакета, у којима се налази храна, кућна хемија, гардероба…