Почетна Вести Пензионери љути јер им остају умањене пензије

Пензионери љути јер им остају умањене пензије

1526
Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, (Фото А. Васиљевић)

Очекивања 1,7 милиона пензионера да ће влада до краја ове године укинути Закон о привременом умањењу пензије и од 2018. године кренути с усклађивањем примања према расту инфлације и БДП-а, пала су у воду. Од тога, за сада дефинитивно нема ништа, иако је својевремено предлагано да важење овог прописа буде ограничено до краја године.

Уместо тога, пензионери у најбољем случају могу да приме, како се лицитира последњих дана, једнократну помоћ од пет до шест хиљада динара (која им не улази у основицу за обрачун пензија) и повећање од пет одсто. О враћању разлике умањених пензија од 2014. нико више не говори, а ПУПС с друге стране, у свом саопштењу, предлаже властима у Београду такозвану 13 пензију за најсиромашније у престоници.

Пензионери не треба да забораве да су им пензије у два наврата повећаване 1,2 и 1,5 одсто, али да ти проценти нису рачунати на умањену пензију, већ на износ пре умањења. Зато су после додавања процента повећања обрачунати коефицијенти за смањење па им је на крају на чеку писало мање од оног што су званичници најављивали.

​Законски решити смањење пензија
Економиста Јуриј Бајец сматра да ако је буџет сада у добром стању законски треба решити привремено смањење пензија, које је уведено јер је државна каса била празна. Сада би било фер и коректно да се правно тај проблем реши. То је и законска обавеза државе, али и питање личне имовине пензионера, поручује он.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије и члан ПУПС-а, признаје да су пензионери љути због продужавања Закона о привременом умањењу пензија, јер су с правом, бар према ономе што су слушали о финансијским успесима у Немањиној, рачунали да ће пензије коначно почети да им се усклађују.

– После састанка са ММФ саопштили су да у првих осам месеци ове године имамо суфицит од 120 милијарди динара. Сада ни тај суфицит није довољан. Због новонастале ситуације писмом смо се обратили новом министру рада, инсистирајући на хитном састанку, како би се пре усвајања новог буџета за 2018. најстаријима рекло до када ће привремено умањене пензије важити и инсистирати да се то укине наредне године – каже Перић.

Када је, подсећа, ПУПС пре три године подржао владу да умањи примања већа од 25.000 динара урадили су то због лоше економске ситуације. Прерачунато, поједини пензионери су због овог умањења изгубили и по милион динара зарађене пензије. То се не може надокнадити повећањем од 1,25 или 1,5 одсто или сада предложених пет. Уосталом никоме није јасно коме се власти обраћају када кажу да ће пензионери имати никада веће пензије, категоричан је Перић.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже да су се они по истом питању обраћали премијерки још у мају. Предлагали су да уколико влада не може одједном свим пензионерима да укине умањење да се иде постепено, као и да због ниске инфлације усклађивање може да се врши сваког јануара и то једном годишње, за раст цена на мало у претходној години уз раст БДП од два одсто.

У Србији има 450.000 пензионера који примају до 13.600 динара, а чак 953.000 с просечном пензијом од око 23.000 динара, што говори о врло великом сиромаштву.

У Удружењу синдиката пензионера Србије, кажу, да нису ништа ни очекивали. Укидање привремено умањених пензија било је орочено у предлогу закона, а потом су га преко ноћи избацили и нема ограничења до када ће то трајати.