Почетна Вести Савез пензионера Србије тражи надоградњу „швајцарске формуле”

Савез пензионера Србије тражи надоградњу „швајцарске формуле”

321

Савез пензионера Србије као кровна пензионерска организација у Р. Србији, заједно са репрезентативним Удружењем синдиката пензионера  „Независност“  и Удружењем синдиката пензионера Србије које припада Савезу самосталних синдиката Србије, упутили су пре два дана поново писмо председнику Србије Александру Вучићу са захтевом да прими делегацију пензионера на састанак како би покушали да се усагласе око питања које муче ову вишемилионску популацију. Репрезентативна удружења пензионера су још дописом од 25. маја ове године обавестила председника о драстичним погоршању материјалног положаја пензионера и затражила пријем, али одговор није стигао ни до данас.

У циљу превазилажења новонастале ситуације, када је инфлација увелико двоцифрена, удружења предлажу надоградњу „швајцарске формуле”, јер је постојећа неодржива будући да се учешће просечне пензије у просечној заради стално смањује. Примена овог модела од 2020. године није у пракси одржала однос – просечна пензија једнака 50 одсто раста просечне зараде и исто толико раста инфлације. Уместо тога, пензионери предлажу да би најцелисходније решење било да се измени члан 80 Закона о пензијском и инвалидском осигурању како би се пензије усклађивале 80 одсто са кретањем зарада и 20 процената са растом потрошачких цена. Такође, како се наводи у писму, треба увести обавезу да се принадлежности уместо једанпут убудуће усклађују двапут годишње због раста инфлације. То је правило које увелико важи за остале облике социјалне помоћи и промена пондера.

Представници пензионера предлажу и да се од 1. новембра пензије ванредно коригују за 24 процента, што представља четири одсто повећање на годишњем нивоу. Ванредна корекција за новембар и децембар од 24 процента учинила би да просечна пензија за ову годину буде већа за 9,62 одсто у односу на просечну пензију из 2021. С обзиром на то да је мајска инфлација ове у односу на прошлу годину била 10,4, а јунска још већа – 11,9 процента, то повећање би очувало приближно реалну вредност пензија под условом да у наредном периоду раст цена почне да се смирује. Предлажу и да повећање пензија за 2023. годину износи 19,3 одсто што би било еквивалентно износу децембарске пензије за 2022 – 38.408 динара, наводи се у писму. Имајући у виду дато обећање председника и министра финансија Синише Малог да ће пензије до краја 2025. године бити између 450 и 500 евра, повећањем пензија (38.408 динара за 2023. годину) за по 20 одсто за 2024. и 2025. годину довело би до износа просечне пензије од 455 евра на крају 2025.

У циљу решавања статуса социјално угрожених и особа старијих од 65 година, који су без икаквих новчаних средстава (њих је 300.000), као и оних с најмањим пензијама, удружења захтевају да се покрене поступак израде социјалних карата како би се утврдила висина социјалне помоћи за наведене особе, напомиње се у писму које су потписали председници три  удружења пензионера мр Милан Грујић, проф. др Андреја Савић и Милош Грабунџија.