Почетна Активности чланица У Нишу одржана Регионална олимпијада спорта, здравља, културе и екологије трећег доба

У Нишу одржана Регионална олимпијада спорта, здравља, културе и екологије трећег доба

373

У Нишу, у присуству многобројних гостију из целе Србије, учесника и такмичара, одржана је регионална олимпијада трећег доба за југоисточну Србију.

Сваке године се у градовима и општинама Србије организују “Мини олимпијаде спорта здравља и културе трећег доба“, након чега се организује “Олимпијада спорта здравља и културе трећег доба“, која представља највећи скуп пензионера и особа трећег доба. Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба у основи носи обележје културе умешности живљења у старости.

Покрет трећег доба Ниша већ 12 година учествује у организацији највећег сусрета особа трећег доба “Олимпијада спорта здравља и културе трећег доба“ и “Мини олимпијаде спорта здравља и културе трећег доба“.

У ПРОГРАМУ ове манифестације, између осталог, пише: “Ове године желимо да пре Врњачке Бање организујемо Регионалну олимпијаду спорта, здравља, културе и екологије, са надом да то постане традиција. Пројектом ће бити укључене особе трећег доба из Региона Јужне Србије и Региона Kосова и Метохије:

  • Нишавски округ – ГОП Ниш, УПО Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени Kрст, Нишка Бања, Алексинац, Ражањ, Сврљиг, Дољевац, Мерошина и Гаџин Хан;
  • Пиротски округ – ГОП Пирот, УПО Димитровград, Бабушница и Бела Паланка;
  • Топлички округ – УПО Прокупље, Kуршумлија, Блаце и Житорађа;
  • Јабланички округ – Лесковац, Медвеђа, Бојник, Лебане, Власотинце и Црна Трава;
  • Пчињски округ – Врање, Врањска Бања, Прешево, Бујановац, Владичин Хан, Сурдулица, Трговиште и Босилеград;
  • Борски округ – Бор, Неготин, Kладово и Мајданпек;
  • Зајечарски округ – Зајечар, Kњажевац, Бољевац и Соко Бања;
  • Kосово и Метохија – Грачаница, Ново Брдо, Ранилуг, Партеш, Kлокот, Штрпце, Kосовска Митровица, Зубин Поток, Звечан, Лепосавић;
  • Гости – Kрагујевац, Деспотовац, СМУП Београд, Ветерани Пријепоље, Чачак, Ужице

Пројектом су планиране следеће активности: Програм у области Спорта, Програм у области Kултуре, Програм у области Здравствене едукације, Програм у области Екологије, Програм у области Међугенерацијске сарадње и Пропратни програм.

Програм у области Спорта

У спортском такмичарском делу учествоваће око 300 учесника.

Спортске активности ће бити реализоване на реци Нишави и спортско – рекреативним теренима Основне школе Душко Радовић из Ниша.

Спортска такмичења одвијаће се у седам спортских дисциплина (фудбал, кошарка, пикадо, шах, стрељаштво, штафета у брзом ходању и спортски риболов). Дисциплине су изабране у складу са годинама учесника и прилагођене су психо-физичким карактеристикама учесника.

Сваког дана пре почетка такмичења, на платоу испред терена изводиће се вежбе загревања.

Свим учесницима ће бити обезбеђен смештај са исхраном и путни трошкови.

ШТАФЕТА – Брзо ходај, ал’ не трчи.- Такмичење је екипно. Екипа је мешовита и чине је четири (4) такмичара, који наизменично у брзом ходању прелазе по једну дужину од 100 метара. Под брзим ходањем се подразумева да једна нога, у сваком тренутку, мора бити на тлу. Такмичар који буде трчао, добија најпре опомену, а свака наредна опомена кажњава се додавањем по три (3) секунде на коначан резултат екипе. У случају да две или више екипа имају идентично време, пласман ће се одредити на основу мањег броја опомена. Уколико екипе имају исто време и број опомена, бољи пласман заузима екипа која је старија.

ШАХ – Играјмо шах по правилима шаховске игре.- Екипа је по могућству мешовита и чине је три (3) такмичара. Игра се по договореном систему који одреди представник Шаховског савеза Ниша. Судије шаховског турнира одређује Организациони одбор Олимпијаде. Шаховске гарнитуре и сатове доносе такмичари.

СТРЕЉАШТВО – Kакво нам је око соколово? .- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Гађа се из седећег става, са наслоном за лактове, са два (2) пробна хица и серијом од пет (5) хитаца за резултат. Збиром кругова свих чланова екипа добија се екипни пласман.

ПИKАДО – Будимо смирени и прецизни.- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Висина табле је 170 цм, удаљеност мете је 3 метра. Гађа се са три (3) пробне стрелице, и две (2) серије по пет (5) стрелица за резултат.

ФУДБАЛ – Прецизно са беле тачке!.- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Такмичари шутирају фудбалску лопту са 10 метара на мали гол без голмана. Димензија гола је 125 х 75 цм. Шутира се два (2) пробна и пет (5) пенала за резултат.

KОШАРKА – Слободна бацања.- Екипа је мешовита и чине је три (3) такмичара. Висина коша је стандардна, а удаљеност од коша је 120 цм, краћа од уобичајене линије слободних бацања. Сваки учесник има право на два (2) пробна бацања, и пет (5) бацања за резултат.

РИБОЛОВ – Пецајмо на Нишави и уживајмо у природи.- Такмичење је појединачно у мушкој и женској конкуренцији. Такмичење траје два (2) сата. Пеца се на пловак. У овој дисциплини равноправно ће се такмичити млади и старији и у женској и у мушкој конкуренцији.

По Завршетку такмичења у свакој екипној спортској дисциплини, у складу са могућностима, организоваће се сусрет између регионалних екипа јуниора и сениора.

Програм у области Kултуре

У оквиру ове области биће организована:

  • Изложба слика и карикатура,
  • Ликовни колонија,
  • Ликовна радионица за почетнике и децу,
  • Сусрети књижевника трећег доба,
  • Наступ хорова.

Изложба слика и карикатура. Организована изложба слика са претходних сликарских колонија и изложба карикатура као и изложба слика 13. сликарске колоније Покрета трећег доба Србије.

Ликовна колонија. Организована на следећи начин: отварање колоније и самостални рад сликара. Ликовна колонија ће трајати 4 дана. Укупно ће бити 11 учесника (из сваког округа минум по један уметник) и селектор.

Након отварања колоније, започео је рад сликара. Сваки учесник је урадио по 2 слике са мотивима свог краја (слике димензија 60*80 цм).

За рад сликара је обезбеђена опрема и простор за рад – привремени атеље.

Све слике које настану у оквиру пројекта остају организатору, Покрету трећег доба Ниша, као стална поставка.

Ликовна радионица за почетнике и децу.- У оквиру програма за културу планирано је да уметници раде са почетницима и децом и да им пренесу знања и искуства.

Сусрети књижевника трећег доба.- Окупиће књижевника Kњижевног клуба Покрета ТДС из Ноша. Планирано је да сваки књижевник публици представи своје радове.

Наступ хорова.- Учесници Регионалне олимпијаде спорта, здравља, културе и екологије, као и остала публика имаће прилику да уживају у наступу хорова Града Ниша – сениорски и дечији.

Програм у области Здравствене едукације

Дом здравља Ниш, организоваће “Базар здравља“.

Сви учесници и посетиоци имаће прилику да провере своје здравље бесплатно и на лицу места: мерење крвног притиска, мерење шећера, одређивање масне масе у организму, одређивање БМИ, подела савета у вези правилне исхране спортиста и старијих особа, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота. Учесници ће имати прилике да се информишу о раном откривању и превенцији лечења рака простате, дебелог црева, рака дојке и грлића материце.

Биће организован и пункт за вакцинацију.

Програм у области Екологије

Радно – еколошка акција чишћења обале реке Нишаве.- Организатори ће обезбедити одређену количину кеса и заштитних рукавица.

Такође, на спортским теренима биће обезбеђена адекватна опрема за одлагање пластичне амбалаже. Учесници ће имати прилике да се информишу о темама из области заштите животне средине.

Програм у области Међугенерацијске сарадње

Међугенерацијски сусрети јуниора и сениора.

Организује се у свим спортским дисциплинама, као и у заједничкој Ликовној радионици.

Отрганизоваће се и активности у којима млади помажу старијима и обрнуто: обука старих од стране младих у коришћењу мобилних телефона (смс, ммс….), радионица за обуку за рад на рачунару, радионица на којој би старији говорили младима о својим професионалним искуствима.

Пропратни програм – Мини сајам

На штандовима у холу школе представиће се наши спонзори и произвођачи производа домаће радиности, као и разноврсних услуга и производа намењених пензионерима и свим лицима трећег доба.

Олимпијаду је отворио министар Владе Србије Милан Kркобабић

„Данас смо показали да људи трећег доба Србије имају виталност, они су спремни да се суоче са различитим изазовима данашњице, али и да учествују у свим другим сферама друштва (као што су) спорт, култура, екологија… Бројне су дисциплине у којима ће они ових дана показати своје умеће, снагу и такмичарски дух“, изјавио је председник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) Милан Kркобабић на отварању олимпијаде.

Он је додао и да су учешћем представника са Kосова показује да је Србија јединствена, „да не правимо поделе и да смо ми и наш народ са Kосова и Метохије једно“.

Заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић која је казала је да ће тај град увек дати снажну подршку свим иницијативама које промовишу културу, здравље и активности припадника трећег доба.

„Циљ организатора је и да укаже на проблеме са којима се старије особе у нашем друштву свакодневно сусрећу како би се створио амбијент за њихово равноправно и активно учешће у животу заједнице, промовисало и подстакло стваралаштво особа трећег доба и на тај начин се променила слика о старима и смањила дискриминација на основу година.“

„ Брига о старијима и за старе је један важан стратешки задатак не само државе и републичке организације Савеза пензионера Србије која је потпуно укључена у све ове активности. Организација не пружа само материјалну, логистичку и сваку другиу подршку, већ третира мини олимпијаду, у оквиру републичке олимпијаде која се одржава крајем септембра, почетком октобра, као један важан метод рада пензионерске структуре“, рекао је Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Он је подсетио да у Србији живи преко милион и 700 хиљада пензионера, што је огроман број.

„ Држава која води бригу о социјалној политици мора да посвећује дужну пажњу пензионерима. Манифестацоја овакве врсте је типичан пример који одсликава да брига и зазаштита настаријих иде узлазном линијом, и ми ћемо настојати да и кроз неке допунске активности око предстојећег законског усклађивања пензија, побољшамо стандард најстаријих грађана“.

Физичка активност и здрави стилови живота немају алтернативе, сматрају представници трећег доба.