Почетна Активности чланица Поводом Међународног дана старијих председник Удружења пензионера града Зајечара упутио је честитку...

Поводом Међународног дана старијих председник Удружења пензионера града Зајечара упутио је честитку свим пензионерима и старијим особама

746

Поводом Међународног дана старијих који се сваке године обележава првог октобра, председник Удружења пензионера града Зајечара Ранко Тошић упутио је честитку свим пензионерима и старијим особама у име Удружења и у своје лично име.

“И у овим тешким временима, у време пандемије корона вирусом, треба славити живот и у одмаклим годинама на животном путу као што смо то чинили када смо били млади и у успону снаге”, наводи Ранко Тошић и додаје:
“Живот је дар који смо добили рођењем и треба на томе бити захвалан, ценити га и радовати се сваком дану”.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Након ове иницијативе, Генерална скупштина Уједињених нација је 1991. године, у складу са резолуцијом 46/91, усвојила принципе Уједињених нација који се односе на старије особе. На Светској скупштини о старењу 2002. године усвојен је Мадридски међународни акциони план за старење како би се одговорило на могућности и изазове старења становништва у 21. веку и промовисао развој друштва за све генерације.