Почетна Вести Препоруке чланицама Савеза пензионера Србије

Препоруке чланицама Савеза пензионера Србије

997

Поштовани председници покрајинских Савеза, Окружних одбора, градских, општинских и гранских удружења пензионера – чланица Савеза пензионера Србије

У складу са мерама државне политике у вези пандемије “Ковид-19“, активност Савеза пензионера Србије и његових чланица је током ванредног стања, уведеног 16. марта 2020. године, била прилагођена новонасталим условима. Након укидања ванредног стања 06. маја ове године и задржавања мера ванредне ситуације, обновљен је рад у седиштима републичке, покрајинских, окружних, градских и општинских организација и удружења.

С обзиром на основну делатност Савеза пензионера Србије, која се односи на социјално-хуманитарне и друге активности ради остваривања и унапређивања заједничких циљева и интереса пензионера, наше чланице су, у условима ванредног стања, било кроз дежурство млађих пензионера у удружењима или радом од куће, остваривале комуникацију и контакт са својим члановима. Контакт је редовно оствариван путем телефонских разговора, порука, мејлова, преко вебсајтова и др. посебно са делом социјално и здравствено угрожених чланова, пружајући им подршку и савете за решавање појединачно насталих проблема у условима живљења у ванредном стању, као и остваривањем сарадње са месним волонтерским центрима пружајући им на тај начин и непосредну помоћ.

Овом приликом желим да укажем и посебно истакнем лично задовољство да је укупна пензионерска популација у Републици Србији, као и сви њени суграђани преко 65 година старости, одговорно приступила реализацији свих одлука државног врха Републике Србије, заснованих на препорукама наших стручњака у области епидемиологије. Захваљујући изузетно одговорном односу пензионера, добром функционисању здравственог система у земљи, изузетној пожртвованости здравствених радника, као и успешном деловању других државних и друштвених институција у условима ванредних мера, епидемија се, по оцени стручњака, налази под контролом.

Тиме су створени услови за обнову активности републичке организације пензионера у целини.

Међутим, још увек је неизвесно како ће се убудуће развијати и понашати сама епидемија. Стога је неопходно и даље пратити стање и, као до сада, придржавати се свих упутстава и препорука епидемиолошких стручњака и надлежних институција. У фази консолидације активности потребно је да се изврши и низ додатних мера за даљи несметани рад свих наших удружења.

Мере које се буду доносиле односиће се, поред покретања економског развоја земље и на стварање услова за наставак нормалног живота и рада у земљи, а тиме и даљих редовних активности пензионерских организација. С тим у вези препоручујемо свим удружењима пензионера Србије следеће:

  • Да се и даље одговорно поштују све мере надлежних државних органа које се заснивају на стручним упутствима наших епидемиолога, укључујући посебно препоруке у вези са личном заштитом, као и условима, начинима и могућностима окупљања чланства.
  • Да се пре покретања било каквих активности утврђених програмима рада, обави дезинфекција свих просторија које пензионери користе, у складу са детаљним упутствима Завода за јавно здравље.
  • Да се настави са посебном бригом о најстаријим и социјално угроженим  члановима удружења пензионера у сарадњи са локалним самоуправама, обезбеђујући им неопходну социјално-хуманитарну подршку и помоћ.
  • Активности у удружењима пензионера до потпуне нормализације стања свести на неопходне послове и обавезе у складу са препорученим мерама.

У очекивању да ћемо ускоро наставити наше редовне програмске активности у пуном капацитету, срдачно Вас поздрављам,

Председник

проф. др. Андреја Савић