Почетна Активности чланица Једанаести Међународни фестивал фолклора трећег доба

Једанаести Међународни фестивал фолклора трећег доба

1295

ЛЕСКОВАЦ

У великој сали Удружења пензионера одржана је манифестација „Међународни фестивал фолклора трећег доба“. Ова, једанаеста по реду, смотра фолклора започета је, по традицији, великим колом свих учесника испред зграде Лесковачког културног центра, чему је уследио дефиле улицама Лесковца. Организатор Удружење пензионера, односно Фолклорна секција „Сава Чокот“, се и ове године потрудио да угости пријатеље из удружења пензионера Перника (Бугарска), Кавадараца и Кочана (Северна Македонија), те Суботице, Шапца, Ваљева, Младеновца, Смедеревске Паланке, Крагујевца, Ниша, Врања, Књажевца, Зајечара, Дољевца и Неготина.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић отварајући фестивал рекао је за њега да је промоција радости, виталности, енергије и великог елана трећег доба.

„Важно је схватити да старост и године нису баук и да их се не треба бојати. Сви данашњи учесници су пример како старост може бити весела и лепа, а да је свака бора и искуство неизмерно богатство. Ви дајете пример младима како треба живети, дружити се, размењивати искуства и стварати нова пријатељства. Наше друштво су градаили и стварали наши пензионери и они су наши најзаслужнији грађани, а наша обавеза је да наставимо њиховим путем, како би обезбедили бољу будућност за све нас.“

Градаоначелник Цветановић је похвалио лесковачко Удружење пензионера рекавши да је по свим мерилима и правилима једно од најдоминантнијих и најбољих и обећао им најмање десет милиона динара из буџета града за активности у 2020. години.

Председник Удружења пензионера Братислав Здравковић поздрављајући окупљене пожелео им је дуг и здрав живот, да пензије буду редовне и да уживају у трећем добу.

„Овај наш фестивал, који је јединствен у Србији, ми одржавамо већ 11 година. То ћемо радити и даље, а планирамо да то буде чак и на ниову Савеза пензионера Србије.“

Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, потврдио је чињеницу да међу 169 општинских и градских удружења у Србији лесковачко удружење по активностима спада у сам врх.

„Оно је то заслужило својим радом, својим садржајима рада, а сам Фестивал фолклора је постао и бренд овога града, али и организације Савеза пензионера Србије.“