САПЕНС

ОДРЖАНА 7. СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ

Дана 02.12.2021. године,  одржана је 7. седница Извршног одбора Савеза пензионера Србије, телефонско-електронска, на којој је разматран следећи,

Д Н Е В Н И   Р Е Д

  1. Информација о одржаном иницијалном састанку представника САПЕНС са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и упућеном писму министарки о актуелним питањима значајним за пензионерску популацију.
  2. Разматрање ставова чланица САПЕНС и доношење одлуке о усклађивању културних и спортско-рекреативних активности Савеза са Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија  Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
  3. Информација о реализованим активностима и доношење одлука о:
    • Подели рачунарске опреме чланицама САПЕНС добијених на основу Одлуке Управног одбора РФ ПИО.
    • Расподели спортских реквизита и опреме свим чланицама САПЕНС.
    • Рефундирању трошкова за реализацију активности из програма 14. Олимпијаде спорта, здравља и културе и одржаних 12 регионалних олимпијада спорта, здравља, културе.
    • Покретању поступка за измену и допуну Статута Савеза пензионера Србије.
  4. Текућа питања

На основу појединачних телефонских разговора са сваким чланом ИО и изнетих њихових примедби, предлога и ставова,  усвојени су следећи закључци и одлуке:

  1. Прихвата се информација о одржаном иницијалном састанку представника САПЕНС-а и УПС “УГС Независност“ (Андреја Савић, Милан Ненадић, Милош Грабунџија) са проф. др Даријом Кисић-Тепавчевић, министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и садржај упућеног писма о актуелним питањима значајним за пензионерску популацију а која се првенствено односе на:
    • Питање начина  усклађивања пензија
    • Питање решавања повраћаја умањених износа пензија из ранијег периода
    • Предлог за доношење одлуке о образовању Савета за питања пензијског – инвалидског осигурања
  2. Имајући у виду нормативне промене које регулишу област друштвеног стандарда пензионерске популације, и полазећи од чињенице да РФ ПИО остварује вишедеценијске партнерске односе искључиво са Савезом пензионера Србије и УПС „УГС Независност“, као невладиним организацијама са посебном друштвеном одговорношћу, прихваћено је, да од 1. јануара 2022. године, САПЕНС у сарадњи са мањинским синдикалним партнером, преузме одговорност и у области културних и спортско-рекреативних манифестација корисника пензија. На овај начин би се, поред рехабилитације корисника пензија у здравствено – стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима и солидарне помоћи корисницима пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену, заокружили сви аспекти заједничке активности са РФ ПИО у области друштвеног стандарда корисника пензија.
  3. На основу достављених информација о реализованим активностима усвојене су следеће одлуке:

3.1. Одлука о подели  рачунарске опреме чланицама САПЕНС, добијених на основу Одлуке Управног одбора РФ ПИО.

Управни одбор РФ ПИО је донео одлуку о донирању 200 расходованих рачунара и штампача Савезу пензионера Србије. До сада је преконтролисано и припремљено за испоруку 100 рачунара и штампача, док би преостала количина комјутерске опреме била реализована у првој половини наредне године.

Извршни одбор Савеза је одлучио да дониране рачунаре и штампаче расподели општинским и градским удружењима чланицама САПЕНС-а. Примарни критеријум за расподелу је степен информатичке развијености удружења пензионера општина, градова и покрајина. Носиоци  активности: секретар Савеза, који ће сачинити распоред дистрибуције рачунарске опреме у сарадњи са члановима Извршног одбора, координаторима  удружења пензионера на нивоу округа и руководствима појединачних чланица. Дистрибуцију рачунара и штампача извршити до краја марта 2022. године.

3.2. Одлука о расподели сета спортских реквизита и опреме свим чланицама САПЕНС.

Обзиром да 2021. године, због епидемиолошких услова, није одржана централна манифестација „14. Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба“, део средстава предвиђених за ову намену, уз сагласност Управног одбора РФ ПИО, искоришћен је за набавку спортских реквизита и опреме за све чланице САПЕНС-а. Сет опреме се састоји од три лопте (фудбал, кошарка и одбојка); пумпе за лопте; штоперице; пикада и комплетна шаховска гарнитура са шаховским часовником.

Извршни одбор Савеза је одлучио да се изврши расподела сета спортских реквизита и опреме свим чланицама Савеза.

Носилац активности расподеле биће секретар Савеза, који ће сачинити План расподеле у сарадњи са члановима Извршног одбора, координаторима удружења пензионера на нивоу округа и руководствима појединачних чланица. Дистрибуцију реквизита и опреме извршити до краја марта 2022. године“.

3.3. Одлука о рефундирању трошкова, верификованих од РФ ПИО,  за реализацију активности из програма 14. Олимпијаде спорта, здравља и културе и одржаних 12 регионалних културних и спортско-рекреативних сусрета пензионера.

Ова одлука је донета на основу Одлуке Савеза пензионера Србије о организацији Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба у 2021. години, број 73 од 19.08.2021. године, засноване на одлуци 2. Скупштине Савеза пензионера Србије, одржане 23.06.2021. године и Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО. Руководство Савеза пензионера Србије и Синдиката пензионера Србије „УГС Независност“ одлучило је да, у складу, са епидемиoлошком ситуацијом и мерама Кризног штаба Републике Србије, организују преко Покрета трећег доба Србије, у оквиру „Олимпијаде спорта, здравља и културе Трећег доба Србије – у 2021. години“,  културне и спортско-рекреативне манифестације на регионалном нивоу и у мањем обиму. Односно, организоване су тзв. мини-олимпијаде на нивоу региона, округа, градова и општина у спортско-рекреативним такмичењима, организовању сликарско-иконописачке колоније и књижевних сусрета. И поред извршених неопходних  припрема за организацију централне 14. Олимпијаде спорта, здравља и културе најстаријих, није дошло до њене реализације због епидемиолошке ситуације. 

Извршни одбор Савеза је одлучио да се средстава опредељена за културне и cпортско-рекреативне манифестације према Правилнику о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО рефундирају за реализацију активности из програма 14. Олимпијаде спорта, здравља и културе и одржаних 12 (дванаест) регионалних културних и спортско-рекреативних сусрета корисника пензија:

Мини Олимпијада пензионера Колубарског, Мачванског и Златиборског округа „Ваљево 21“; Друга регионална Олимпијаде спорта, здравље и културе за Поморавски округ „Параћин 21“; 12. Регионалној олимпијада спорта, здравља и културе  Шумадијског округа „Топола 2021“; Илинденски спортски  и књижевни сусрети пензионера „Сремски Карловци 21“;  Мини олимпијадa спорта, здравља и културе „Крушевац 21“; Регионална олимпијада  спорта, здравља, културе и екологије „Ниш 21“; Регионалне Опимпијада спорта, здравља и културе Баната „Зрењанин 21“; Регионална олипијада спорта, здравља и културе источне Србије „Неготин 21“; Регионална олимпијада спорта, здравља и културе јужног Баната „Ковачица 21“; Регионална олимпијада спорта, здравља и културе Срема „Сремска Митровица 21“; Мини олимпијада спорта, здравља и културе „Пријепоље 21“ и Спортски сусрети пензионера Јабланичког округа „Лесковац 21“.

3.4. Одлука о покретању поступка за измену и допуну Статута Савеза пензионера Србије

На основу досадашњих искустава у примени важећег Статута у пракси, предлога дела чланица и председника Савеза пензионера Србије, ради  усклађивања са законима и прописима који регулишу рад удружења грађана, као и даљег јачања јединства Савеза на основу члана 54. Статута Савеза пензионера Србије покренута је иницијатива за измене и допуна Статута Савеза пензионера Србије (Бх 7584/16 од 25.08.2016. године).

На основу члана 54. Статута Савеза, Извршни одбор Савеза прихвата иницијативу и доноси одлуку о покретању поступка за измене и допуне Статута Савеза. Задужује се Комисија за статутарна и организациона питања Савеза да припреми Нацрт измена и допуна Статута Савеза до 30. априла 2022. године.

                                                                                                САВЕЗ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ

Exit mobile version